Vorige

Abnormale Vrouwendag

Beeld
Warja Abrosimova

Na covid had Internationale Vrouwendag weer een feest moeten worden, schrijft Warja Abrosimova vandaag in een persoonlijk verhaal. De oorlog in Oekraïne zet alles op zijn kop. De marketing manager Oost-Europa bij Dekker Chrysanten gaat ook in op zakelijke gevolgen voor de sierteeltsector.

Abrosimova benoemt de hoge energieprijzen, kwekers die zich afvragen wat te doen, exporteurs die wachten op de betalingen voor de producten die op krediet zijn verkocht. Veel Oost-Europese valuta zijn hard gedaald, de Roebel zelfs ingestort. Hoe lang gaat de oorlog duren, vraagt Abrosimova zich af. Dankzij haar Russische roots is ze extra betrokken bij de hele situatie. En haar kennis over Oost-Europa zet ze al enige tijd in voor diverse bedrijven in de sierteeltsector. „Hoe ziet de toekomst van Oekraïne eruit? Is er straks nog handel met Rusland en Oekraïne mogelijk en hoe verloopt de logistiek en het betalingsverkeer?”
De groothandel in Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland loopt nu stroef. Winkeliers hoopten vandaag, 8 maart, op goede verkoop. De balans is nog niet op te maken, maar normaal zijn er veel zakelijke felicitaties, weet de marketingmanager. „Die zijn vrijwel allemaal afgezegd.” In sommige landen, zoals Italië, loopt de verkoop voor Vrouwendag volgens haar goed. In Polen en Roemenië valt het ook niet tegen. Abrosimova hoort van bloemisten in Oost-Europa dat ze de bloemen die ze uit Nederland hebben ontvangen of bijvoorbeeld locale tulpen verkopen en de opbrengst schenken aan het Oekraïense leger of humanitaire hulp.

Win-win-win

Vrouwendag is normaliter een dag waarbij iedereen van profiteert, win-win-win voor kweker, handel en de consument. Ook dit jaar werd door de hele keten weer naar Vrouwendag toegeleefd. De meeste bloemen waren door exporteurs al verstuurd voordat Rusland de oorlog tegen Oekraïne startte. „Wie had de huidige situatie kunnen voorspellen? Vandaag is de stemming anders dan anders. Er is politieke, militaire, zakelijke en persoonlijke spanning. Ook als we proberen de dag ‘normaal’ te maken.”

Dit wordt een Vrouwendag die je wilt vergeten, schrijft Abrosimova. Vorige week deelde ze boeketten uit aan Oost-Europese in- en verkopers bij Nederlandse exporteurs. „Normaal feestelijk, maar nu was het vaak emotioneel. Mensen willen hun verhalen en zorgen delen. Sommige hebben familie en vrienden in Oekraïne. Ikzelf als Hollandse Russin trouwens ook. Ik kan de beelden die ik dagelijks ontvang niet meer aanzien. Ik vraag me af of Vrouwendag voor ons in de toekomst weer een positieve stemming krijgt of blijft de nasmaak van de oorlog in Oekraïne en het beleid van Poetin.”
De marketingmanager gaat vanaf eind deze week een Oekraïens gezin in huis nemen. De man blijft daar om te vechten. „Laten we waar het kan elkaar en de Oekraïense bevolking steunen op een manier die bij ons past en hopen dat Vrouwendag ooit weer een feestdag wordt. Dat lijkt op dit moment helaas nog ver, ver weg.”

Onderstaande foto’s geven enigszins een beeld van de inkoop voor Vrouwendag 2022 in Oost-Europa. Ze zijn gemaakt door Warja en diverse handelaren en bloemisten in Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan waar ze contact mee heeft. Haar volledige verhaal is te vinden via deze link

Inkoop bij de groothandel; veel tulpen
Genoeg keuze bij de handel

Mimosa uit Italië en snijhyacint uit Nederland.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster