Het Belgische gewest Vlaanderen betaalt een dwangsom van 1.000 euro per dag dat geen extra maatregelen genomen worden om nitraat uit (kunst)mest in het water terug te dringen. Dat bepaalde de rechtbank in Brussel in een zaak die milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu, Dryade, Greenpeace, Natuurpunt en Wereld Natuur Fonds België aanspanden.
Het is volgens het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw de tweede keer dat de rechtbank vaststelt dat de Vlaamse overheid te weinig doet om de doelen van de Europese nitraatrichtlijn te halen. In juni vorig jaar kreeg de Vlaamse regering van de rechter zes maanden de tijd om aanvullende of verscherpte maatregelen te nemen op het zesde Mestactieplan MAP6, de Belgische variant van het Nederlandse Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Het vonnis kwam er nadat de 5 natuur- en milieuorganisaties naar de rechtbank stapten.
In gebreke
Na het eerste vonnis, nam Vlaanderen nauwelijks nieuwe maatregelen. Daarom stapten de organisaties opnieuw naar de rechter. Die stelde vast dat het Vlaamse gewest inderdaad in gebreke blijft en legde vervolgens een dwangsom op van 1.000 euro per dag, met een maximum van 1 miljoen euro.
Volgende regering
Vlaanderen werkt aan het zevende mestactieplan MAP7. Landbouw- en milieuorganisaties kwamen al in 2023 tot een akkoord over de inhoud van dat plan. De Vlaamse regering keurde het maatregelenpakket goed in februari 2024, waarop MAP7 ingevoerd zou worden. Het MAP7 blijft echt liggen, omdat de milieueffectenrapportage nog niet klaar is. Inmiddels zijn 9 juni verkiezingen geweest in Vlaanderen en het wachten is nu op de volgende regering. Die moet het dossier afhandelen.