Vorige

Dutch Flower Group participeert in Nini Herburg Roses

Beeld
Dutch Flower Group

Dutch Flower Group (DFG) neemt vanaf 1 januari 2023 deel in de kwekerijen van Nini in Kenia en Herburg in Ethiopië. Het is voor het eerst in de historie van het handelsbedrijf dat het (mede)-eigenaar wordt van een kwekerij.

Een groot aantal van de retailbedrijven binnen DFG werkten al meer dan tien jaar samen met beide kwekerijen. Op de locatie in Ethiopië was sinds 2017 al sprake van een exclusieve teelt van rozen voor specifieke retailklanten van DFG. In Kenia werd ook al zeer intensief samengewerkt, ook gericht op teelt van assortiment voor grootschalige retailklanten. De overname van DFG van een deel van de aandelen van Nini Herburg Roses is een stap naar een meer geïntegreerd partnership, gericht op de retailketens. Op termijn zijn Nini Herburg Roses en DFG een.

Dichter bij de bron inkopen

Jan van Dam, CEO van DFG noemt de participatie in Nini Herburg Roses een logisch vervolg op een langdurige samenwerking. „DFG zal zich daarbij op specifieke productgroepen meer verticaal geïntegreerd in de keten positioneren. Dit om het ‘best offer’ voor onze klanten te kunnen bieden.” Van Dam geeft aan dat vanuit DFG op andere productgroepen bloemen en planten op verschillende manieren reeds wordt samengewerkt, variërend van contractteelt, opzetten van innovatieve projecten tot een meer strategische samenwerking. Van Dam: „Binnen onze DFG strategie Team Up With Growers werken wij steeds intensiever samen met onze kwekers.”

Februari 2021 gaf jan van Dam in een interview met de Bloemisterij al aan dat Dutch Flower Group de strategie aan had gepast. DFG intensiveerde de samenwerking met kwekers. In de praktijk hield dit in dat zij in sommige gevallen ook kwekerijen ondersteunde met een financiering. Van participatie was nog geen sprake.

Een belangrijke reden voor de participatie van DFG in Nini Herburg is dat retailers steeds dichter bij de bron willen inkopen. DFG wil dit zelf ook. De wens verder te verduurzamen (bijvoorbeeld gebruik van duurzame verpakkingen en zeetransport), optimaliseren van de supplychain, de beschikbaarheid en kwaliteit van de rozen en de mogelijkheid om te kunnen innoveren met kwekers zijn andere redenen.

Verder groeien

Philippe Veys en Marco van der Burg, blijven de directieleden van Nini Herburg Roses. Van der Burg: „De duurzame relatie die wij met een aantal van de DFG bedrijven reeds hebben opgebouwd zien wij nu geborgd. Keuzes die zijn gemaakt om ons meer dan 10 jaar geleden volledig te richten op het retailkanaal en dat te doen middels intensieve samenwerking met de DFG bedrijven en haar klanten zien wij als de basis om vanuit deze participatie verder samen te kunnen groeien”.

Volgens Veys sluiten de visies van DFG en Nini by Herburg naadloos op elkaar aan. „Niet alleen in de klantgedrevenheid binnen onze organisaties, maar ook vanuit de focus op duurzaamheid en het oog op onze mensen.”

Nini Herburg Roses heeft 2.500 medewerkers en teelt op een oppervlak van 100ha in Ethiopië en Kenia op jaarbasis ruim 200 miljoen stelen rozen in diverse variëteiten. Naast DFG blijft Nini by Herburg Roses andere klanten bedienen. Begin 2021 nam Herburg Roses Nini van Billy en Fiona Coulson over. DFG was destijds mede-financier van die overname.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster