Vorige

Duitse groothandels heel tevreden over Valentijnsdag

Beeld
Shutterstock

Bloemengroothandels in Duitsland zijn zeer tevreden over het verloop van Valentijnsdag dat meldt BGI. De klanten van de Duitse groothandelaren realiseerden zo’n 13% hogere prijzen en gemiddeld 30% meer omzet. Veiling Rhein-Maas noemt de marktsituatie in de week voor Valentijnsdag en op de dag zelf over het algemeen goed. 

Vorig jaar had de Duitse bloemenhandel te maken met een lockdown; dit jaar waren alle winkels open. Bovendien was het weer afgelopen dagen veel beter dan in februari 2021. Het leidde tot goed verkopen in Duitsland. Met de kanttekening dat niet in heel Duitsland Valentijn een belangrijke bloemendag is. In het oosten van het land is Vrouwendag belangrijker. Het zuiden van het land boekte daarentegen heel goede verkopen. Vooral in Beieren en de regio Stuttgart is Valentijn een belangrijke feestdag. 

Niet alleen rood

Het is in Duitsland niet alleen meer rood wat de trom slaat tijdens Valentijn. Rood en roze zijn nog altijd het meest populair, maar ook andere kleuren verkopen goed, aldus het onderzoek van BGI onder de groothandelaren. 

Veiling Rhein-Maas (VRM) noemt de marktsituatie op Valentijnsdag en de week ervoor op de veilingklok en Klokservice (bemiddeling) over het algemeen goed. De veiling in het Duitse Herongen sloot week 6 af met een aanzienlijke stijging van de omzet en de hoeveelheden in vergelijking met het jaar ervoor. 80% van de bloemen en planten die telers via VRM verhandelen heeft als eindbestemming Duitsland.

Naast de veilingklok met Kopen-Op-Afstand, was vooral klokvoorverkoop erg gewild. Ook Klokservice en de webshop hebben een positieve Valentijnsweek achter de rug. In week 6 en op Valentijnsdag verdeelde VRM ongeveer 7.500 stapelwagens en verwerkte ongeveer 22.000 lagen.

Phalaenopsis populair

Volgens VRM waren rozen, tulpen, gerbera’s en boeketten bijzonder populaire producten in de week vóór Valentijnsdag. Hoofdzakelijk in de rode, roze kleurschakeringen. Tulpen behaalden rond Valentijnsdag 2022 een omzetgroei van bijna 54 %, terwijl het volume ongeveer 30 % hoger lag dan in de Valentijnsweek van 2021.

Daarnaast behaalden voorjaarsbloemen zoals ranonkels, freesia’s en hyacinten goede prijzen. Ondanks de gestegen energieprijzen, die onder meer merkbaar waren in de verminderde beschikbaarheid van rode rozen, en de transportproblemen vanuit met name Kenia, was op VRM de totale hoeveelheid snijbloemen op alle dagen in de week vóór Valentijnsdag groter dan vorig jaar, aldus de veiling.

Bij de potplanten waren in het segment kamerplanten phalaenopsis, plantenschalen, narcissen en hyacinten erg in trek bij de klanten van de marktplaats. Phalaenopsis blijft de populairste kamerplant, ook al lag de hoeveelheid in week 6 iets lager. Bolgewassen waren duidelijk meer in trek in week 6. Groene planten werden deze week in veel grotere hoeveelheden verkocht. Bij de tuinplanten waren primula’s, camelia’s, coniferen en violen populaire producten.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster