Onderzoekers in de Duin- en Bollenstreek zijn er in geslaagd drones met hulp van kunstmatige intelligentie botrytis te laten herkennen. De vlucht van de drone levert een kaart op, waarop op de millimeter nauwkeurig te zien is welke planten ziek zijn of risico lopen. Dat meldt Greenport Duin- en Bollenstreek na de presentatie van ’Remote Sensing voor Sierteelt’, afgelopen woensdag 6 maart
Met de methode is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk te verminderen, is de gedachte achter de techniek. Die is ontwikkeld door onderzoekers van Unmanned Valley, Greenport Duin- en Bollenstreek en NL Space Campus.
Model geschikt voor herkenning botrytis
Het model is geschikt om botrytis bij tulpen en hyacinten te herkennen. De verwachting is dat – met enkele relatief kleine aanpassingen – ook andere ziektes op te sporen zijn bij andere gewassen. De onderzoekers zien milieutechnische en kostenbesparende voordelen, omdat het gebruik van middelen kan schelen. Ook is de kans op misoogsten kleiner en het scheelt ziekzoekers in het veld. De onderzoekers gebruikten een vrij te verkrijgen en relatief goedkope drone, die in de toekomst volledig automatisch missies kan uitvoeren. Nu is nog altijd een piloot nodig die de drone in het zicht heeft.
Het project krijgt een vervolg
Het project ‘Remote Sensing voor Sierteelt’ krijgt een vervolg. Bekeken wordt of de metingen nauwkeuriger kunnen, door de combinatie van dronedata met satellietbeelden en actuele gegevens over de bodem en het weer. Volgens Greenport Duin- en Bollenstreek willen ’enkele grote bedrijven uit de sector’ onderzoeken of de technologie ook andere ziektebeelden kan herkennen bij andere gewassen.