Vorige

Doel Meten = Weten: Drenthe spuitvrij

Tekst
Beeld
Ellis Langen

Meten = Weten heeft een stip aan de horizon en dat is wat bestuurslid Dick van Dijk betreft dat geheel Drenthe spuitvrij is. Zo beëindigde het bestuurslid van Meten = Weten zijn presentatie afgelopen woensdag in het provinciehuis in Assen.

Hij liet een bord zien met daarop een spuit met een rood kruis er doorheen en de tekst ‘Dit gebied is spuitvrij’. „Wij willen dit bord aan de rand van Drenthe zetten.” Hij voegde daar aan toe dat het mooi zou zijn als iedereen hier trots op zou zijn. „Ook de kweker.” Die heeft volgens hem ‘plenty’ mogelijkheden om dit te bereiken. „Er is volop kennis en er zijn al voorlopers op dit gebied.”

De vereniging Meten = Weten telt inmiddels 1300 leden, vorig jaar waren dat er nog ruim 950. Van Dijk gaf in zijn presentatie aan dat omwonenden zich niet gehoord voelen in hun zorgen om hun gezondheid en de natuur. Dat iets is toegelaten, staat niet gelijk aan dat iets veilig is; er zijn lacunes. Hij verwees naar het Europese SPRINT-onderzoek waaruit blijkt dat in huisstof cocktails van middelen worden aangetroffen. Hij wees er onder andere op dat in huisstof middelen zich verzamelen omdat het in huis droog en donker is. Hierdoor zouden de middelen minder snel worden afgebroken.

‘De overheid is aan zet’

Van Dijk zei niet gerustgesteld te zijn door het CTGB. Hij vindt dat de overheid aan zet is om omwonenden beter te beschermen en dat doen ze onder andere met rechtszaken. „Er is volop gereedschap. Landelijk gezien, ja ook ondanks allerlei Europese verordeningen, maar ook provinciaal en bij de gemeente om andere beslissingen te nemen. Dat moet gebeuren.” 

De voorzitter van Meten = Weten, Rob Chrispijn, bedankte op de bijeenkomst Jetta Klijnsma voor de belegde bijeenkomst. Want er wordt telkens gezegd dat er meer met elkaar gepraat moet worden. „Iedereen heeft zijn zegje kunnen doen.” 

Voorafgaand aan de bijeenkomst stond Extinction Rebellion Drenthe buiten het provinciehuis. Ze deelden ‘cocktails van slootwater’ uit en beeldde daarmee de mengsels van middelen uit.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster