Vorige

DNB vindt generieke bedrijfssteun vanwege energiecrisis onnodig

Beeld
Shutterstock

De Nederlandsche Bank stelt dat de gevolgen van de fors gestegen energieprijzen voor het Nederlandse bedrijfsleven beperkt zijn, zelfs in een extreem scenario. Ze raadt generieke steun van de overheid af.

De Nederlandse Bank (DNB) rekende verschillende scenario’s door om de impact van hoge energieprijzen voor bedrijven in kaart te brengen. Slechts enkele sectoren, zoals de metaal en de chemie, worden relatief hard geraakt door de hoge energieprijzen, stelt DNB. Ze noemt de glastuinbouw niet. Veel bedrijven zijn volgens DNB in staat om de hogere kosten zelf te betalen. Ze wijst op 2021 en de eerste maanden van dit jaar toen bedrijven, ondanks stijgende energiekosten, recordwinsten boekten.

Wel gerichte steun

DNB concludeert dat generieke steun voor het bedrijfsleven onnodig is. Ze is wel voorstander van gerichte overheidssteun voor energieintensieve bedrijven in de staal-, chemie-, voedings- en papiersector, die momenteel de grootste verliezen lijden. Gerichte steun moet wel tijdelijk en beperkt zijn volgens DNB en alleen voor levensvatbare bedrijven. Dit type bedrijven kan volgens haar ook vaak bij banken of private financiers terecht. Teveel steun zou bovendien de prikkel voor energiezuiniger ondernemen verlagen.

Scenario’s

In het ernstige scenario stijgen de gasprijzen met ruim 180%, en de stroomprijzen met 78%. Dit situatie is nu niet van kracht. In het basisscenario (met 61% hogere gasprijzen en plus 26% voor stroom) stijgt het aantal verlieslatende ondernemingen in Nederland van 22,3% in 2020 naar 25,5% in 2021. In het ernstige scenario gaat volgens de berekeningen van DNB bijna 28% verlies lijden.

Grofmazige inschatting

DNB ging er bij haar berekeningen van uit dat bedrijven de hogere energiekosten niet doorberekenen aan hun klanten, geen energiebesparende maatregelen treffen of zich financieel indekken tegen hogere kosten. Vanwege de grote onzekerheid omtrent toekomstige energieprijzen, databeperkingen en de gemaakte aannames, dienen de resultaten uit de analyse te worden gezien als een grofmazige inschatting, stelt DNB. Bij gebrek aan gedetailleerde opties kan de analyse volgens haar toch bijdragen aan een beter beeld van de gevolgen van de energieprijsstijgingen van het bedrijfsleven.

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster