Vorige

Korte discussie over invoer kerstster in VK

Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

In het VK zijn zendingen van Euphorbia pulcherrima (kerststerren) uit Nederland tegengehouden voor controles. De NVWA voorspelde dat er op korte termijn een oplossing is, wat ook gebeurde. Ze benadrukt dat partijen kerststerren niet worden teruggestuurd.

Woordvoerder Bart Fortuin van de NVWA stelt dat er geen stop is op de invoer van Euphorbia pulcherrima (kerststerren) uit Nederland. De contacten tussen de NVWA en de Engelse keuringsinstantie DEFRA zijn volgens Fortuin prima. Over het probleem wordt dan ook intensief overlegd. „Het ziet ernaar uit dat er op korte termijn een oplossing is. Het zijn problemen van administratieve aard”

UPDATE dinsdag 8 november: De vaststaande zendingen Euphorbia pulcherrima (kerststerren) afkomstig uit Nederland zijn weer toegelaten op de Britse markt. DEFRA heeft aan de NVWA aangegeven dat de vaststaande zendingen zo snel mogelijk worden vrijgegeven, mits ze verder voldoen aan de importeisen van het VK. Nieuwe zendingen kerststerren voor export naar het VK kunnen via de normale procedure in e-CertNL worden aangemeld. Hierin zijn verder geen aanpassingen noodzakelijk.

Import al jaren lastig

Al jaren is de import van poinsettia naar het Verenigd Koninkrijk lastig. Er zijn vooral problemen met tabakswittevlieg. Het VK gaf recent aan dat het aantal onderscheppingen van tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) op met name Solanum pseudocapsicum (oranjeboompje) planten herkomst Nederland veel te hoog is. De NVWA heeft daarom, in samenspraak met de keuringsdiensten, besloten de inspectie te intensiveren van Solanum pseudocapsicum en Euphorbia pulcherrina (kerstster). Deze intensivering is op 19 oktober ingegaan.

Export kerststerren richting VK gekrompen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) op 31 januari 2020 verlaten. Sindsdien is het een zogenoemd derde land en kan het zijn eigen importregels opstellen. De huidige strubbelingen met kerststerren aan de grens komen kort voor de piek in het afleverseizoen. Vanwege de problemen met export naar het VK in het verleden hebben veel telers afzet in andere landen gezocht. Naar schatting hebben hooguit 10 van de ongeveer 65 Nederlandse telers van kerststerren nog klanten in het VK. Het is niet bekend om hoeveel planten het gaat.

De NVWA wijst er nogmaals op dat het de verantwoordelijkheid van de exporteur is om er voor te zorgen dat de planten en plantaardige producten voldoen aan de importeisen van het land van bestemming. In het Verenigd Koninkrijk is de tabakswittevlieg een quarantaineorganisme en hiervoor geldt een 0-tolerantie.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster