Vorige

De Waard eerste in Breezand

Beeld
Tulpenkeuring Breezand

Cor de Waard won met 10,5 strafpunten de op een na laatste tulpenkeuring in Breezand. Bij de senioren strijkt Marieke van Lierop met de eer (12 strafpunten) en bij de junioren werd Bram van der Meer eerste (20). Dit was de vierde keuring.

Voorbeeldpotten zijn een mooie basis voor de keuring. De jury laat bij twee van de twaalf potten achter hoe ze die beoordeeld hebben. Alleen het cijfer, geen onderbouwing. Het is aan de keurders om met behulp van de voorbeeld potten, en de welbekende ’Tip van Ted’, de rest te beoordelen. Er zit er ook een addertje onder het gras.

De verschillende tulpengroepen kunnen het de keurders lastiger maken. Zeker als de voorbeeldpotten twee dubbele tulpen zijn, en de keuring voornamelijk uit Triumph tulpen en gefranjerde soorten bestaat. Vooral de bloem vormt dan een uitdaging, wat ook duidelijk werd tijdens het nakijken. Meestal krijgt een van de poten het hoogste cijfer van de jury. Deze week was dat niet het geval, de tulp ’Firebolt’ van Van Woesik veredeling kreeg voor het mooie blad een 8,5. Het laagste cijfer (4,5) ging wel naar de poot, dubbele tulp ’Everton’ had een erg ongelijke poot. De meeste keurders hadden dezelfde mening als de jury.

Bij de Van Lierop Adviesgroep Vlage is het Cor de Waard die de taart wint, hij wist wist het aantal strafpunten tot 10,5 te beperken. Hans Ruyter maakt zijn dubbelslag compleet en wint worst (10,5). Marieke van Lierop laat na een week afwezigheid haar inzicht weer gelden in de Agratechniek senioren klasse. Met 12 strafpunten eindigt ze eerste en wint ze de worst. Tomas Duineveld eindigt als tweede (13,5). Hij bleek verrast, hij won het eerst in zijn leven de taart. Ed de Vries kreeg de week ’Everton’. In de Van Dooren Transport junioren klasse wint, na loting, Bram van der Meer taart met 20 strafpunten. Hij eindigde samen met Vince van Haaster op de vierde plaats. Suus van Lierop werd tweede (15) en wint, na vorige week de taart, nu worst. Aankomend weekend, 23 en 24 februari, is de laatste keuring in Breezand.

Tulp ’Suomi’ (links) en voorbeeldpot ’Vogue’ (rechts).

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster