Vorige

Dahlia Maxi Starburst Pink wint FleuroStar Award

Beeld
Fleuroselect

FleuroStar Award is gisteren (donderdag 13 juni) gewonnen door noviteit Dahlia Maxi Starburst Pink. Een dertig koppige jury koos de anemoon-type dahlia van Florensis als beste uit vijf nominaties.

Trade marketeer Marjolein Kuyucu-Lodder en sales manager Hagen Kalläne van Florensis kregen de award uitgereikt uit handen van de voorzitter van Fleuroselect Marc Driessen van Beekenkamp Plants. Dahlia Maxi Starburst Pink is de opvolger van Sundaville Double blush pink van MNP Suntory, die vorig jaar won. De dahlia is de vijftiende winnaar van FleuroStar Award.

Eerder op de avond vertelde ceo Per Klemm van Selecta one dat tijdens corona kwekers alles konden verkopen. De vraag was hoog en planten gingen groen de kas uit. „De markt is nu anders, maar planten hebben een voordeel: planten zijn emotie. Het gaat om de emotie van de consumenten en niet om onze emotie. De volgende stap in veredeling is dat we begrijpen wat de consument wil hebben.”

Wow-factor

Belangrijke criteria voor het winnen van FleuroStar Award zijn de wow-factor op de winkelvloer en de commerciële potentie. Met andere woorden: de emotie van de consumenten. Dahlia Maxi Starburst Pink ging de strijd aan met Calibrachoa Bakari van Selecta one, Dahlia Candy Corn van Dümmen Orange, Osteospermum Klaudia van Beekenkamp Plants en Petunia Painted Love Purple van Syngenta Flowers.

De jury noemt  Maxi Starburst Pink een buitengewone dahlia met een bijzonder bloemvorm, een aantrekkelijke kleur en een grote aantrekkingskracht op de winkelvloer.

Dahlia coccinea Dalina Maxi Stardust Pink

De kleur roze won de afgelopen 15 jaar het vaakst. Ook vorig jaar en dit jaar. Marjolein Kuyucu-Lodder noemde Maxi Starburst Pink in een pitch ‘not from plastic, but fantastic’, refererend aan de populariteit van Barbie. „Roze is de nummer een kleur voor vrouwen, de plant is een garantie voor impulsaankoop. Het heeft een apart bloemtype, een groot aantal bloemen en de bloemen bloeien boven de plant uit.”

Enorme ‘vibe’

FleuroStar Award kan een impuls geven aan een noviteit. De winnaar krijgt marketing ondersteuning. Naast een internationale perscampagne, promoot Fleuroselect de winnaar op beurzen en andere events. Ook besteden Waterdrinker en Desch Plantpak er aandacht aan op respectievelijk de winkelvloer en in een brochure.

Van de voormalige winnaars is alleen petunia phantom niet meer op de markt.

In 2019 won Beekenkamp Plants met begonia Dreams Garden MacaRouge. Het gaf volgens Driessen een enorme ‘vibe’ aan het bedrijf en de werknemers. License manager Klaas Droog van MNP Suntory merkte vorig jaar ook dat de award veel aandacht opleverde voor Sundaville Double blush pink.

Droog: „Er is een markt voor de plant in heel Europa. Ze wordt in Zuid-Europa geteeld en geëxporteerd door heel Europa.” In september 2023 viel Double blush pink ook in de prijzen op Four Oaks Trade Show in Engeland. Het blijkt echter lastig om de Britse markt te veroveren. Dit ligt niet zozeer aan de Britse consument, maar aan de strengere importregels die de Britten ten gevolge van brexit invoerden. Droog verwacht dat MNP Suntory volgend jaar een rode gevuldbloemige Sundaville op de markt brengt.

FleuroStar wedstrijd wordt jaarlijks gehouden tijdens de FlowerTrials in week 24. De planten worden door de deelnemende veredelaars gekweekt en op acht locaties getoond. Lees hier meer over FlowerTrials.

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster