Vorige

Cybercrime tegen ondernemers met 200% gestegen

Beeld
Shutterstock

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid heeft samen met MKB-Nederland en VNO-NCW het nieuwe Actieprogramma Veilig Ondernemen 2023-2026 vastgesteld. Prioriteiten daarin zijn aanpak en preventie van cybercrime, de aanpak van georganiseerde misdaad en een gebiedsgerichte aanpak van diefstal, overvallen en agressie.

‘Criminaliteit tegen ondernemers neemt al jaren toe, maar de lastige financiële situatie waarin velen nu verkeren maakt hen nog kwetsbaarder’, zei voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland onlangs bij de presentatie van het actieprogramma. ‘Vooral vanwege de capaciteitstekorten bij politie en justitie worden criminelen nauwelijks gepakt. Des te belangrijker is het om als betrokken partijen – publiek en privaat – zo effectief mogelijk samen te werken en nog meer in te zetten op preventie.’ Niettemin moet óók worden geïnvesteerd in repressie, vindt Vonhof. ‘Ondernemers die ondanks alle preventieve maatregelen toch slachtoffer worden, moeten erop kunnen vertrouwen dat er wat met hun aangifte gebeurt en dat alles wordt gedaan om daders aan te houden.’

Cybercriminaliteit sterk gestegen

Ondernemers zijn het vaakst slachtoffer van cybercriminaliteit. Eén op de vijf heeft jaarlijks met een cyberaanval te maken; in de afgelopen twee coronajaren is het aantal cyber-gerelateerde incidenten met 200% gestegen. Omdat grotere ondernemingen nu het meest weerbaar lijken tegen cybercriminaliteit, is afgesproken dat zij hun voortrekkersrol oppakken om de grootste groep ondernemers – het mkb – mee te nemen in de broodnodige preventieve stappen.

Vermogenscriminaliteit

Ook een gebiedsgerichte aanpak van (vermogens)criminaliteit is de komende jaren een belangrijk thema voor de samenwerkende partijen. Vanuit ondernemers(organisaties) is er sterke behoefte om criminaliteitsproblemen beter inzichtelijk te maken en de afstand tussen ondernemer en overheid te verkleinen. Minister Yeşilgöz maakte eerder dit jaar al bekend dat zij structureel 10 miljoen euro investeert in de tien regionale Platforms Veilig Ondernemen (PVO’s). Het gaat hier om de inzet voor veilige winkelgebieden, bedrijventerreinen, binnensteden en het buitengebied en maatregelen tegen diefstal, agressie, overvallen en jeugdcriminaliteit.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster