Gewasbeschermingsmiddelen die onder de PFAS-definitie vallen, zijn net als andere gewasbeschermingsmiddelen uitgebreid getoetst en zijn dus ook veilig bevonden voor mens, dier en milieu, zegt CropLife NL.
De belangenbehartiger van bedrijven die chemische en biologische gewasbeschermingsmiddelen en biostimulanten ontwikkelen voor de Nederlandse markt, reageert hiermee op artikelen die onlangs in het FD en in Trouw verschenen. Daarbij geeft onder andere een waterbedrijf aan dat de gewasbeschermingsmiddelen met PFAS onvoldoende worden gereguleerd. Ook maakt het waterbedrijf zich zorgen over de effecten ervan op gezondheid en natuur.
Veilig bevonden
Volgens CropLife-woordvoerder Eric Kiers klopt het dat een klein aantal van de werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen onder de PFAS-definitie van de OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) valt omdat zij twee of drie fluor-atomen bevatten. „De fluoratomen zijn onderdeel van de werkzame stof om deze effectiever of stabieler te maken.” Echter, stelt Kiers, deze fluor-atomen hebben niet dezelfde eigenschappen als de klassieke, zeer persistente, PFAS-moleculen hebben en kunnen daarom daarmee ook niet worden gelijk gesteld. „De ‘fluor-gewasbeschermingsmiddelen’ zijn niet voor niets door de toelating gekomen. Er worden geen normen op het gebied van risico’s voor mens, dier en milieu overschreden en ze zijn veilig bevonden omdat ze voldoende snel afbreken.”
De belangrijkste ‘fluor-gewasbeschermingsmiddelen’ zijn middelen met de werkzame stoffen fluazinam, flutolanil en fluopyram, zo meldt Trouw in het artikel. Kiers kan dit niet bevestigen. Wel geeft hij aan dat deze stoffen onder andere worden gebruikt in de teelt van aardappelen en bloembollen.
Gebruik
Trouw meldt dat de fluor-gewasbeschermingsmiddelen steeds meer worden gebruikt; een verdubbeling van het aantal ton van 2018 tot in 2021. Kiers zegt daarop dat door het wegvallen van middelen andere middelen meer worden ingezet, maar hij geen zicht heeft op het feit dat hierdoor de middelen die onder de OECD definitie van PFAS vallen, meer worden gebruikt. Volgens hem rapporteren de gewasbeschermingsmiddelenbedrijven jaarlijks de verkochte hoeveelheden aan de overheid. Daaronder vallen ook de middelen die onder de OECD definitie voor PFAS vallen.
CropLife heeft in een PFAS-statement een reactie op de publicaties op haar website geplaatst.