Vorige

Cor de Waard ‘beste keurder’

Beeld
Tulpenkeuring Breezand

Cor de Waard behaalde het beste resultaat, bij de tulpenkeuring afgelopen weekeinde in Breezand. Dubbel prijs in huize Klaver waar zussen Saskia en Eva beide een lekker hapje van de slager winnen. Spryng Break zorgde afgelopen weekeinde voor een hoop strafpunten op de poot, waar de bloem en het blad wel een ruim voldoende scoorden. Ook in Wervershoof start vrijdag de tulpenkeuring weer.

Deze week waren het 69 deelnemers uit de regio Kop van Noord-Holland die de uitdaging aan gingen om zo dicht mogelijk bij het juryrapport te komen. Die jury maakte het de deelnemers wat lastiger door een oordeel te geven tussen de 4,5 en 9,5 punten. Pink Velvet was deze keuring de absolute uitblinker, ondanks de mindere bloem. Dit was de enige pot met zo’n hoge beoordeling: 9,5. De rest van de potten kreeg een 7,5 of lager voor de te keuren onderdelen. Behalve de bloem van Pink Velvet waren de bladeren van alle potten een ruim voldoende waard, op de pot Alison Bradley na.

Beste keurder

In de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse was het Cor de Waard die met een mooie score van 9 strafpunten, de beste keurder deze week, taart ontving. Saskia Klaver volgde op de tweede plaats met 10,5 strafpunten. Met een marge van 2 strafpunten trok Jari Conijn met 9,5 strafpunten de taart naar zich toe in de Agratechniek senioren klasse. William Pijnacker (11,5 strafpunten) moest tevreden zijn met zijn tweede plek, hij hield met een punt verschil Marcel van der Meer achter zich.

Eva Klaver werd dit weekend voor de tweede week op rij eerste (11) in de Van Dooren Transport junioren klasse. Suus van Lierop (14) had het nakijken. Het trio-team ‘De Meiden’ van Suus van Lierop, Saskia Klaver en Eva Klaver werd winnaar van de Rabobank Triocompetitie. De meiden scoorden gezamenlijk maar 35,5 strafpunten, een verbetering in vergelijking met de winnaars van vorige week (37).

Aankomende vrijdag is de derde keuring in Museum Anna Paulowna. Wie een wordt of taart wil verdienen kan daar terecht, maar het doel is voor de meesten het Nationaal Kampieonschap. Vrijdag 27 januari keuren tussen 14:00 tot 21:00 en zaterdag 28 januari van 9:00 tot 15:30.

Wervershoof

De tulpenkeuring van Wervershoof gaat ook vrijdag 27 januari weer van start, in sociaal cultureel centrum De Schoof aan het Kerkelaantje 1. Vijf vrijdagavonden wordt er gekeurd. Met het wegvallen van de tulpenkeuring in Stedebroec is Wervershoof nog de enige plek in deze regio waar wordt gekeurd tulpenkeuren. Naar verwachting zullen de strijd om de zilveren tulp en de startbewijzen voor het NK daardoor spannend worden. De winnaars van het tulpenkeuren gaan vrijdag 31 maart strijden om het kampioenschap in Keukenhof in Lisse.

Bij het tulpenkeuren worden tien cultivars beoordeelt op poot, blad, bloem en stand van het geheel. Het doel van het tulpenkeuren is om de beoordeling van de jury zo goed mogelijk te benaderen. De jury keurt de potten dezelfde middag. Iedereen is welkom; van jong tot oud en van vakgenoot tot leek. Wie nooit heeft meegedaan en daardoor niet precies weet hoe het werkt, zijn er genoeg mensen om te helpen.

Huisbroeiwedstrijd

De eerste avond van het tulpenkeuren mag de deelnemer een pot tulpen mee naar huis nemen voor de zogenoemde huisbroei. De bedoeling is om in eigen huis een zo mooi mogelijke pot tulpen te kweken. Op de laatste avond van de tulpenkeuringen worden de potten beoordeeld en vallen de winnaars in de prijzen. Tulpenkeuringsavonden van 19 tot 21 uur: vrijdag 27 januari, vrijdag 3 februari (tevens soortenkenniswedstrijd), vrijdag 10 februari, vrijdag 17 februari (tevens soortenkenniswedstrijd) en vrijdag 24 februari (slotavond).

Foto: De jury in Breezand keurt een pot Salmon Lalibela.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster