Vorige

Container Centralen ziet na 22 jaar geld van ‘copycat’

Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

22 jaar na de constatering van inbreuk op het intellectueel eigendom door Trocobel ontvangt Container Centralen (CC) compensatie voor een substantieel deel van de claim. Het gaat om meer dan €1 miljoen. CC heeft momenteel nog meer rechtszaken lopen.

In 2001 is er inbreuk geconstateerd op het intellectueel eigendom van Container Centralen door Trocobel NV. De inbreuk betrof het illegaal namaken van metalen platen en slotjes die bevestigd worden aan CC Containers om de echtheid ervan te waarmerken.

In 2009 werden Trocobel NV en met haar verbonden personen veroordeeld.  Daardoor kreeg CC een compensatie voor geleden schade toegewezen door een Belgische rechter met een waarde van € 1,7 miljoen. Deze uitspraak is in 2011, door middel van een arrest in hoger beroep bevestigd.

Nu, in 2023, na 13 gerechtelijke uitspraken en na beslaglegging op verschillende bankrekeningen van de veroordeelde partij, heeft CC een deel van de eerdergenoemde schade kunnen incasseren. De Belgische fabrikant Trocobel ging in 2006 failliet, maar CC heeft de schade op privépersonen kunnen verhalen. Volgens commercieel directeur van CC, Barto Cleton, heeft CC een substantieel bedrag van boven de €1 miljoen overgemaakt gekregen.

Recherchebureaus

„Hierbij stopt het niet”, zegt Cleton. „Wat we met dit nieuws willen vertellen is dat we eerlijkheid in onze pool willen. Er zijn mensen die proberen te profiteren van de pool door vervalsingen te maken. Wij zullen dat blijven bevechten. Wij doen onderzoek en zoeken bewijs. In het belang van andere CC poolgebruikers zijn we daar volhoudend in.”

‘We hebben verschillende

recherchebureaus ingehuurd’

CC heeft op dit moment nog een aantal juridische zaken lopen om compensatie te krijgen voor het in circulatie brengen van illegale slotjes en metalen platen. Het gaat hierbij om tonnen aan euro’s. Een aantal zaken is buiten de rechtszaal geschikt. Anderen spelen nog. Cleton: „Ik ga daar niet uitgebreid op in. Maar we hebben verschillende recherchebureaus ingehuurd. Zij zoeken bewijzen als er verdachte transacties plaatsvinden zodat wij een rechtszaak kunnen starten.”

Het in circulatie brengen van valse metalen platen en/of valse slotjes leidt tot een stijging van de reparatiekosten. Dit omdat de gebruikers van illegale slotjes wel gebruik maken van het CC reparatie en onderhoud systeem maar niet in gelijke mate eraan meebetalen.

CC Pool versterken

Kwekers en handelaren klagen nog regelmatig over de kwaliteit van de Deense karren. Cleton ziet als grootste probleem voor de kwaliteit van de CC de kopieën die in omloop zijn. „Ze worden door ons geaccepteerd omdat ze niet van echt te onderscheiden zijn. Het origineel gaat echter twee keer zolang mee. De platen van de kopieën hebben niet de CC kwaliteit.”

De komende periode zal CC verschillende initiatieven nemen om de CC pool verder te versterken. Daarbij focust CC zich op verdere kwaliteitsverbetering van haar producten en op een eerlijke verdeling van de lasten over de pooldeelnemers. Cleton: „We blijven investeren door reparaties uit te voeren. En we proberen de kwaliteit van een nieuwe container altijd te versterken en verbeteren op vaak voorkomende schades.”

CC paste de prijzen van de eigen karren aan zodat het voordeliger is om kwaliteit te kopen. „We zijn ook continu in de weer om te zorgen dat poolhouders naar de kwaliteit van de karren kijken die ze van een ander ontvangen. Accepteer slechte kwaliteit niet!”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster