Vorige

Congres ‘duurzaamheid (g)een illusie’

Beeld
René Faas

Discussie en inspiratie. Dat willen de organisatoren van het Nationaal Bloembollen Congres op Keukenhof, 21 maart in het Oranje Nassau Paviljoen. Met het congres worden telers, veredelaars, handelaren en onderzoekers uitgedaagd om met elkaar op inspirerende wijze het gesprek aan te gaan over het thema ‘Duurzaam: (g)een illusie’. Het congres heeft als dagvoorzitter Harm Edens, bekend van het televisieprogramma ‘Dit was het nieuws’.

Er is nogal wat gaande in de sierteelt. Internationaal is de samenleving zich er in toenemende mate van bewust dat onze ecologische footprint (lees: milieubelasting) moet afnemen om de aarde leefbaar te houden. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de sierteelt. Dus ook de bloembollensector heeft er mee te maken. Verkopers zoals supermarkten en tuincentra bieden steeds vaker alleen plaats aan producten die zonder milieubelasting zijn geproduceerd. En regelgeving maakt het kwekers steeds lastiger de plantgezondheid te beschermen.

De vraag is: hoe lang houdt de sector dit op deze manier nog vol? Er zijn enorme stappen gemaakt. Het middelengebruik is sterk teruggedrongen, maar politici hebben daar weinig oog voor. Sommigen verklaren de sector zelfs overbodig, zo bleek in een goed bekeken uitzending van Arjen Lubach op NPO1.

Houden mensen van bloemen?

Met het congres wordt ingezoomd op de vraag wat er nu en in de toekomst nodig is. Keukenhof wil de sector daar graag mee inspireren en ondersteunen. Zo is er een update van ‘Ondernemers in de lead’, het programma waarmee Keukenhof vorig jaar is gestart. Binnen dat programma is onder meer een prijsvraag uitgeschreven rond de bestrijding van galmijt, die door het wegvallen van chemische bescherming een cruciaal thema wordt. Op het congres wordt een concrete oplossingsrichting gepresenteerd. Daarnaast is er aandacht voor Fieldlab Bol, een onderzoek naar geïntegreerde teelt.

Daarnaast stelt Harm Edens de internationale positie van de sector aan de kaak. Wat verwachten afnemers en consumenten in grote afzetmarkten als Duitsland en de Verenigde Staten en kunnen kwekers en handelaren daaraan voldoen? Bloemen houden van mensen, maar houden mensen ook nog van bloemen? Voor de beeldvorming is het interessant om te zien hoe dat in andere sectoren gaat.

Het evenement start om 10.30 uur en duurt tot ca. 15.00 uur. Inschrijven kan hier. Op de foto het congres van 2022.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster