Het afvalwater van ruim driehonderd glastuinders in het Westland wordt nóg schoner dankzij de zogeheten PACAS-installatie op afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. De installatie werd woensdag 27 november officieel geopend.
De PACAS-installatie is een extra zuiveringsstap op de AWZI zodat behalve restanten van gewasbeschermingsmiddelen, ook medicijnresten uit het water gefilterd worden. Driekwart van te zuiveren water bij de installatie in Hoek van Holland is namelijk niet afkomstig uit de tuinbouw, maar van huishoudens en bedrijven uit de regio. De eerste stappen voor dit project, een initiatief vanuit de tuinbouwsector, werden in 2013 gezet, in aanloop naar de per 1 januari 2018 wettelijk verplichte zuivering van restwaterstromen.
De nieuwe installatie haalt volgens hoogheemraad Tieman 95% van de gewasbeschermingsmiddelen uit het water. „Een collectieve zuivering op deze schaal, met als aangesloten telers ruim 10% van het Nederlandse areaal glastuinbouw, is een mooie gezamenlijke stap op de weg naar een circulaire waterketen. Mede daarom participeren ook de gemeente Westland en de provincie Zuid-Holland in de totstandkoming van de collectieve zuivering”, aldus Tieman. Met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en de provincie lopen nog gesprekken over een eventuele subsidiebijdrage. De 300 tuinders die zijn aangesloten bij Waterzuiveringscoöperatie Westland (samen meer dan 1000 hectare kas) betalen mee de kosten voor deze collectieve zuivering. Er sluiten nog steeds telers aan bij het collectief. Voor zuivering van water van telers uit De Lier is de benodigde persleiding richting Hoek van Holland in 2027 gereed.
Actieve poederkool
De nieuwe PACAS-installatie (Powdered Activated Carbon in Activated Sludge) werkt met actieve poederkool. De bacteriën die het afvalwater ‘schoon eten’ krijgen hulp van dit poederkool om gewasbeschermingsmiddelen en medicijnresten te verwijderen. Hiermee wordt invulling gegeven aan de landelijke ‘Ketenaanpak medicijnresten uit water’ en wordt tegelijkertijd een stap gezet richting de toekomstige (strengere) zuiveringseisen die in heel Europa zullen gaan gelden.
Er staan twee identieke PACAS-installaties in Hoek van Holland, zodat onderhoud of storing naar verwachting geen grote invloed zullen hebben op het zuiveringsproces. Guus Meis, Beleidsspecialist Water & Omgeving bij Glastuinbouw Nederland: „Maar het is ook makkelijker dat je een installatie kan uitzetten voor het vullen. Daarnaast had 1 installatie te weinig opslagcapaciteit en vanwege de bouwregelgeving konden we niet hoger bouwen. Over de ervaringen kunnen we begin volgend jaar meer vertellen.”
Strengere wet- en regelgeving
„De glastuinbouw is voor Westland een drijvende kracht van de economie”, stelde wethouder Michel Ferwerda van gemeente Westland. De wet- en regelgeving rondom waterkwaliteit wordt volgens hem steeds strenger. „Die eisen geven uitdagingen mee voor onze ondernemers. Daarom ben ik blij dat gemeente Westland, samen met de andere overheidspartijen, heeft bijgedragen aan het tot stand komen van deze installatie.”
