Vorige

Codema Systems Group failliet verklaard

Beeld
Codema

De rechtbank van Rotterdam verklaarde Codema Systems Group failliet op 3 mei. Het bedrijf ontwikkelde oplossingen voor de tuinbouw op het gebied van teeltsystemen, waterbeheer, digitalisering, techniek en constructie. Meerdere tegenslagen veroorzaakten het faillissement.

De 140 medewerkers van Codema zijn dinsdag 3 mei geïnformeerd over het faillissement. Curator Carl Hamm van het Rotterdamse Borsboom & Hamm Advocaten zoekt nu verder naar oplossingen voor klanten en medewerkers van het bedrijf. Meerdere partijen tonen interesse voor onderdelen van Codema, is te lezen op de website.

Volgens het bedrijf staan de commerciële en financiële resultaten sinds 2020 onder grote druk. Een aantal ontwikkelingen zorgden namelijk voor een reeks tegenslagen. Als eerste maakten de coronacrisis en reisbeperkingen het moeilijk om projecten in het buitenland uit te voeren en nieuwe klanten aan te trekken. Grote projecten in China en Canada zorgden in 2018 en 2019 voor sterke omzetgroei, maar leidden uiteindelijk tot grote tegenvallers. Klanten en potentiële klanten kregen wereldwijd te maken met verslechterde marktomstandigheden en prijsstijgingen van energie en materiaal, schrijft het bedrijf op zijn site. Ten slotte daalde de investeringsbereidheid van telers door de recente onrust als gevolg van geopolitieke ontwikkelingen.

Meerderheidsbelang

Codema probeerde sinds 2020 op meerdere manier het tij te keren. Maar een nieuwe directie, verbetertrajecten en ingrijpende aanpassingen in de bedrijfsvoering konden een faillissement niet voorkomen.

Het bedrijf ontwikkelde tuinbouwoplossingen op maat sinds 1958. Eerst onder de naam HAWE, met als oprichters de broers Herman en Huub Wooning. Vanaf eind jaren negentig werden aluminiumfabrikant WEVAB, automatiseerder SDF en installatiebedrijf B-E De Lier toegevoegd. Sinds 2016 bestaat de naam Codema. Investeerder Nordian Capital (voorheen Rabo Capital) nam in 2018 een meerderheidsbelang in Codema. In 2019 opende het bedrijf een nieuwe kantoor in Beijng. Maarten de Jager was van 1996 tot en met 2018 eigenaar van het bedrijf, samen met zijn zoon Gideon. Laatstgenoemde verliet het bedrijf in 2020, waarmee een einde kwam aan de actieve betrokkenheid van de familie.

Cordema was vandaag niet telefonisch bereikbaar voor een toelichting. De rol van de investeerder is uitgespeeld, zegt Hettie Oudelaar van Nordian tegen het FD. „Wij zijn niet voor bedrijfsonderdelen in de race.”

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster