Vorige

Click & collect toegestaan voor bloemisten/ tuincentra

Niet essentiële detailhandel moeten vanaf zondag 19 december tot en met vrijdag 14 januari vanwege de lockdown dicht. Click & collect is toegestaan bij onder meer tuincentra en bloemenwinkels. Dit meldt VBW.

De branchevereniging voor bloemisten constateert dat zijn lobby succesvol is geweest. Ze maakt daarbij kanttekeningen. „Door intensieve VBW-lobby, samen met INretail en MKB NL, is het plan voor volledige sluiting deels van tafel. We hebben bereikt dat bloemisten mogen blijven verkopen, maar dan wel buiten de winkeldeur, waarbij via click & collect zonder besteltijd klanten geholpen kunnen worden.

De ‘verkoop’ buiten de winkel op basis van click & collect zonder speciale voorwaarden geeft de branche gelukkig toch goede verkoopmogelijkheden. We hebben niet volledig kunnen bereiken dat we volop en normaal kunnen openblijven, maar de verkoop kan door.​​​​​”

Geen forse omzetverliezen

Via click & collect bestellen klanten online of telefonisch en halen de bestelling op bij de winkel. Afrekenen gebeurt vooraf digitaal, in de deuropening of buiten de winkel. Buitenpresentaties zijn niet toegestaan tenzij de gemeente hier toestemming voor geeft. Verkoop van kerstbomen mag sowieso buiten gebeuren.

Over de steunmaatregelen zegt VBW: „Er bestaan huidige steunmaatregelen, waarbij in een kwartaal minimaal 30% omzetverlies in een kwartaal geleden moet worden. We gaan ervan uit dat met genoemde maatregelen niet gaan leiden tot dergelijke forse omzetverliezen.”

Enorme dreun

INretail noemt de lockdown van alle niet-essentiële winkels een enorme dreun voor de sector. „Het is bizar dat het kabinet met zulke disproportionele maatregelen komt waar geen draagvlak voor is. Ondernemers reageren woedend en voelen zich in de steek gelaten. De snelheid waarmee de maatregelen worden ingevoerd, onderstreept de paniekstand in Den Haag en paniek is een slechte raadgever.”

De branchevereniging voor retailers in de non food vindt het ongekend dat niet voor intelligentere maatregelen is gekozen die de economie open houden. „Winkels zijn altijd veilig geweest en er zijn goede alternatieven mogelijk, zoals nog minder mensen tegelijk in de winkel of kopen op afspraak.”

INretail noemt Click & collect geen echt alternatief, zo heeft de retail afgelopen voorjaar ervaren. „Toen leverde het voor de winkels die het aanboden nog geen 10% van de omzet op ten opzichte van normaal. INretail wil een intelligentere aanpak van de pandemie, want Nederland op slot zetten leidt tot een onhoudbare situatie. Nu koopt het kabinet tijd en mogen ondernemers de rekening betalen.”

Hard gelag

MKB Nederland en VNO-NCW noemen de lockdown een hard gelag voor vele tienduizenden ondernemers dat ze -net als vorig jaar – vlak voor de kerst alsnog de deuren helemaal moeten sluiten. Ze begrijpen dat de maatregelen – hoe erg ook – onontkoombaar zijn om de oprukkende omikron-variant in te dammen nu die steeds verder om zich heen grijpt. Dit is zeker voor de detailhandel, kappers, de horeca, sportscholen en talloze andere ondernemers in deze drukke laatste kerstweken van het jaar echt een drama.”

Belangrijk is volgens de ondernemersorganisaties dat ondernemers de komende tijd met elkaar vooral ook blijven kijken naar wat ze wel kunnen blijven doen om de schade te beperken. „Goed is dan ook dat afhalen van producten bij winkels mogelijk blijft (click & collect).”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster