Vorige

Chrysantenvermeerderaars zien mogelijkheden voor stekproductie met minder chemie

Tekst
Beeld
Deliflor

De zes Nederlandse vermeerderingsbedrijven in de chrysantensector proberen samen het gebruik van chemische middelen bij de stekproductie in Afrika terug te dringen. De samenwerking op het gebied van Integrated Pest Management (IPM) begon in 2017 en werpt zijn eerste vruchten af. 

De afgelopen 4 jaar zijn diverse proeven gedaan op de gezamenlijke proeflocatie in Kenia en zijn veel data verkregen. Aangetoond is dat er mogelijkheden zijn om met minder chemie de stekproductie in Afrika te realiseren.

Dekker Chrysanten, Deliflor Chrysanten, Dümmen Orange, Floritec, Royal van Zanten en Armada (sinds 2020) willen gezamenlijk een voortrekkersrol vervullen in het verder verduurzamen van de productieketen van chrysanten. Ze constateerden een gedeelde behoefte om plantmateriaal met inzet van zo min mogelijk chemische middelen zo schoon mogelijk uit Afrika naar Nederland te krijgen. Het middelenpakket krimpt, er is een toenemende maatschappelijke druk en ook eisen van eindklanten zoals retailers op het gebied van duurzame productiemethodes nemen toe. Alleen door samenwerking op gebied van Integrated Pest Management (IPM) is het volgens de vermeerderaars mogelijk om het gebruik van chemie in Afrika nog verder terug te dringen.

Kostbaar traject

De uitdagende doelstelling op het gebied van IPM vergt een intensief en kostbaar traject. Vandaar de gezamenlijke inzet, financiering en een open kennisuitwisseling, onafhankelijkheid van leveranciers en zonder direct commercieel gewin. Er zijn een stuurgroep en een werkgroep samengesteld met vertegenwoordiging vanuit alle samenwerkende partijen. De wens tot een stekproductie 100% vrij van ziekten en plagen via IPM aanpak blijft vooralsnog een uitdaging. De stuurgroep heeft derhalve de intentie uitgesproken om de samenwerking te continueren en zich in te zetten voor het realiseren van het gestelde doel.

Online bijeenkomst

De stuurgroep zal op 1 februari een online bijeenkomst organiseren om het gedane onderzoek en verkregen inzichten te delen en toe te lichten. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

De afgelopen 4 jaar hebben de chrysantenvermeerderaars diverse proeven gedaan op de gezamenlijke proeflocatie in Kenia en zijn veel data verkregen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster