Vorige

Handelsbedrijven roepen kwekers op zich te certificeren

‘Certificeren noodzakelijk om bloembollen in winkelschap te houden’

Beeld
Ellis Langen

Bemiddelaars en Anthos roepen kwekers die nog niet gecertificeerd zijn op om dat alsnog te regelen. De handelaren willen vanaf 2024 uitsluitend gecertificeerde bollen verhandelen.

Enige jaren geleden hebben de deelnemers van de Sustainable Suppliers of Horticultural Quality Products zichzelf ten doel gesteld om voor wat betreft in Nederland gekweekte producten in 2024 alleen nog gecertificeerde bloembollen te verhandelen. Het overgrote deel van de kwekers is inmiddels gecertificeerd, een deel is dat volgens de handelaren echter nog niet. De deelnemers aan de stichting roepen deze kwekers op om ook tot certificeren over te gaan. 

Door gecertificeerde producten aan te bieden, kunnen de handelaren blijven voldoen aan de eisen van hun afnemers. ‘Certificeren is geen keuze meer, maar noodzakelijk om de bollen in het winkelschap te houden’, stelt de stichting. Daarmee is certificeren een ‘licence to deliver’ geworden. Door wetgeving komt de roep om transparantie op het gebied van duurzaamheid in de hele keten steeds dichterbij. Grote retailers worden verplicht in hun jaarverslag over 2024 verantwoording af te leggen over onder meer duurzaamheidsaspecten van de producten die ze verkopen. Certificering is noodzakelijk om hiervoor betrouwbare gegevens te krijgen, bijvoorbeeld over de gewasbeschermingsmiddelen die in de teelt zijn toegepast. 

Efficiëntere bedrijfsvoering

De certificering kan zijn: MPS-ABC, MPS-GAP, GlobalG.A.P., On the Way to PlanetProof (Milieukeur), Groenkeur (voor vaste planten) of Skal (biologisch). De meeste kwekers starten met MPS-ABC. Sommige retailers leggen de lat hoger. Advies van de stichting aan kwekers is om contact op te nemen met hun afnemer, om na te gaan welke certificering nodig is. Kwekers die al een aantal jaren gecertificeerd zijn, geven volgens de stichting aan dat ze er in de vorm van meer inzicht en een efficiëntere bedrijfsvoering ook wat voor terugkrijgen. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster