Vorige

CBS: Biologische bestrijding op 95 % areaal glastuinbouwgewassen

Beeld
Shutterstock

In 2020 zijn plaaginsecten in negen glastuinbouwgewassen op 95 % van het areaal op biologische wijze bestreden, bijvoorbeeld door sluipwespen of roofmijten. In 2016 was dit 92 % en in 2012 nog 78 %. Dit blijkt uit voorlopige uitkomsten van een CBS-enquête over biologische gewasbescherming, gehouden onder 1 315 glastuinbouwbedrijven.

Voor elk van de onderzochte gewassen geldt dat in 2020 op ten minste 75 procent van de teeltoppervlakte biologische bestrijding werd toegepast. In de siergewassen roos, gerbera en chrysant is biologische bestrijding van toepassing op meer dan 90 procent van het areaal. De potplanten—voor de bloei of voor het blad— blijven met respectievelijk 75 procent en 81 procent wat achter.

Bij de glasteelt van komkommers, paprika’s en tomaten werden in 2020 op het volledige teeltareaal biologische bestrijders ingezet voor de bestrijding van plaaginsecten en spintmijten. Voor deze drie voedingsgewassen was het gebruik van biologische bestrijders ook in 2012 al op zo’n 90 % van het areaal van toepassing, bij tomaat zelfs op 96 %

Bij de glasteelt van aardbeien nam de toepassing van biologische bestrijders toe van 58 procent in 2016, tot 98 procent in 2020.

Steeds hogere aantallen biologische bestrijders ingezet

Voor de bestrijding van plagen in de glastuinbouw werden in 2020 ongeveer 52 miljard roofmijten en rooftripsen ingezet, bijna vijf keer zoveel als in 2016. Het aantal ingezette sluipwespen en galmuggen telt op tot 2,4 miljard, ruim twee keer zoveel als in 2016. De aantallen roofwantsen, gaas- en zweefvliegen en roofkevers zijn met 0,2 miljard aanzienlijk lager, maar wel ruim twee keer zo veel als in 2016. De vierde groep biologische bestrijders zijn aaltjes: deze worden in de glastuinbouw in hoge aantallen gebruikt, maar hiervan zijn alleen aantallen over 2020 beschikbaar (5 202 miljard).

Populariteit bestrijder verschilt per gewas

De inzet van roofmijten en rooftripsen groeide vooral bij de teelt van aardbeien onder glas (98 procent van het areaal, tegen 54 procent in 2016), en bij gerbera’s (98 procent, tegen 68 procent). Sluipwespen en galmuggen worden veel gebruikt bij de teelt van paprika’s (98 procent van het areaal), tomaten (95 procent) en gerbera’s (94 procent). De grootste toename in het gebruik vond plaats in de rozenteelt: van 52 procent van het areaal in 2016, naar 82 procent in 2020. In die teelt nam ook het gebruik van van roofwantsen, gaas- en zweefvliegen en roofkevers fors toe, van 25 procent in 2016 naar 56 procent in 2020.

Meer info op de site van het CBS

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster