Vorige

Burgeronderzoek naar residuen in slaapkamers mislukt

Beeld
Shutterstock

Het onderzoek naar residuen van gewasbeschermingsmiddelen in slaapkamers van Velt is mislukt omdat meer dan de helft van de monsters is zoekgeraakt bij de Franse post. Volgend jaar doet Velt, de Belgische Vereniging voor Ecologische Leven en Tuinieren, opnieuw een oproep aan burgers mee te doen met het burgeronderzoek SOS Slaapkamer.

Van de monsters zijn 64 van de 120 door nalatigheid van de Franse post na 80 dagen nog steeds spoorloos. Door het lage aantal monsters komt de betrouwbaarheid van het onderzoek in het gedrang.

In april lanceerde Velt het residu-onderzoek SOS Slaapkamer. Ze wil weten of er residu’s van gewasbeschermingsmiddelen aanwezig zijn in Nederlandse en Vlaamse slaapkamers. Bijna 3.000 burgers in zowel Nederland als België meldden zich aan. Velt selecteerde hiervan 120 deelnemers op basis van het gebruik van middelen in hun buurt en houden van huisdieren. Zij kregen een testkit om het stof uit de slaapkamer op te zuigen en die zou naar het laboratorium worden verzonden voor een analyse. Deze maand zouden de resultaten bekend worden gemaakt.

Nooit aangekomen bij lab

De deelnemers namen eind juni een stofstaal in de slaapkamer en stuurden dit op naar een lab voor analyse. De Franse partner (La Poste) nam de verzending van de stalen op zich, maar 64 van de 120 stofstalen kwamen niet aan bij Yootest, het laboratorium in Straatsburg waarmee Velt samenwerkt. 80 dagen nadat de deelnemers hun stofstaal in een voorgefrankeerde enveloppe in de bus staken, blijven deze 64 stalen spoorloos.

Is er residu en waar komt het vandaan?

Velt organiseert volgend jaar een nieuw onderzoek en ze verwacht het eindrapport in het najaar te hebben. Het doel van het nieuwe burgerwetenschappelijk onderzoek is om te achterhalen of er residu’s aanwezig zijn in de Nederlandse en Vlaamse slaapkamers, zo ja waarom en waar die dan vandaan komen. ‘Komt het door bespuitingen van boeren en tuinders, het vlooienbandje van de kat of heeft de muggenstekker er iets mee te maken?’, aldus Velt eerder.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster