Om de tuinbouwlobby richting overheid kracht bij te zetten heeft Royal FloraHolland recent met Glastuinbouw Nederland afgesproken om de lobbycoalitie te verbreden. Daarin is ook een actievere rol voor handelsbedrijven, VGB en andere spelers als veredelaars voorzien.
De hoge energieprijzen hebben grote impact op de tuinbouwsector. Telers stoppen met belichten, laten hun kassen koud liggen in de winter, anderen verkopen hun gascontract en weer andere telers stoppen definitief met kweken. De verwachting is dat de productie van bloemen en planten de komende winter fors lager uitvalt dan voorgaande jaren.
„Het is moeilijk te voorspellen hoe veel lager de productie uitvalt. Maar het zou zomaar richting de 40% gaan”, zegt Michel van Schie van Royal FloraHolland. Het crisisteam Glastuinbouw lobbyt vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne bij de overheid. Recent verbreedde ze de coalitie van de tuinbouwlobby met handelsbedrijven en andere spelers in de sector.
Voorspelbare gasprijs
De tuinbouwlobby vraagt de overheid om een voorspelbaar ondernemersklimaat zodat tuinders hun keuzes kunnen maken. De enige die dat kan realiseren is de overheid met een voorspelbare gasprijs, een goede SDE regeling en subsidies om energietransitie op de tuin mogelijk te maken.
Een voorspelbare gasprijs staat op één bij de lobbyisten. „Als de overheid hier niet voor zorgt is debat over energietransitie zinloos. Royal FloraHolland roept op dat de overheid zodanig intervenieert in de markt dat een eenduidige en voorspelbare gasprijs ontstaat, liefst uniform voor alle bedrijven en consumenten. Dan ontstaat een eerlijk speelveld voor iedereen, wordt speculatie tegengegaan en wordt de voor Nederland zeer belangrijke sierteeltsector toekomst geboden”, aldus de veiling.
„We zijn de grootste exportsector binnen de land- en tuinbouw en dat zou voor zich moeten spreken. De Sierteelt in Nederland, waar 150.000 mensen hun brood in verdienen, kan alleen vooruit met een stabiel ondernemersklimaat. We willen als sector de energietransitie invullen, maar tuinders kunnen daar met de huidige hoge en volatile gasprijs nu niet in investeren. De oorzaak van dit probleem kan alleen de overheid oplossen, door het garanderen van een stabiele gasprijs. Die boodschap zullen we nog veel krachtiger moeten laten horen. Als sector luiden we de noodklok.”
Niks doen is geen optie
De vrees is dat de sector onherstelbare schade wordt toegebracht en daardoor flink krimpt.
Tot nu toe zag het kabinet geen ruimte voor steun aan bedrijven. Recent is nog wel een verhoging van 25 naar 60 miljoen euro van de subsidiepot voor verduurzaming in de sierteelt. Daarnaast staat er nog overleg gepland met minister Jetten over de huidige SDE-regeling (Subsidie voor Duurzame Energie).
De veiling hoopt dat het crisisoverleg op Europees niveau soelaas biedt voor de tuinbouw. Van Schie: „De Belgen de Fransen zijn de gasprijs aan het reguleren. Nederland kan niet achterblijven. Niks doen is op dit moment geen optie. De invloed van de energiecrisis op de tuinbouw is veel ernstiger dan de invloed van de coronacrisis.”
Brieven van telers voor ministers
Op 29 augustus riep LTO Glastuinbouw tuinders op om persoonlijk een brief te sturen naar minister president Mark Rutte, minister Rob Jetten (EZK) en minister Henk Staghouwer (LNV) waarin ze de politici oproepen om op korte termijn te komen met een oplossing voor de energiecrisis voor Nederland en de glastuinbouw. Door de aanhoudend hoge energieprijzen komt ook energietransitie in de tuinbouwsector onder druk te staan wegens gebrek aan investeringsruimte, staat in de brief. Zelfs bestaande projecten met duurzame warmte dreigen om te vallen. De brieven zullen volgende week ook fysiek door Glastuinbouw Nederland worden overhandigd aan minister Jetten. Het is de start van de publieksvriendelijke campagne Energiekosten van de standsorganisatie.