Vorige

Brand bij twee kwekerijen

Tekst

Afgelopen nacht zorgde brand voor flinke schade bij Wagenaar Lelies in Heerhugowaard en potplantenkwekerij Vreugdenhil Bulbs & Plants in Monster. Beide branden zijn inmiddels onder controle. Bij de brand in Heerhugowaard kwam asbest vrij.

In een kas van Vreugdenhil Bulbs & Plants aan de Rusthovenlaan in Monster, een van de locaties van het bedrijf in het Westland, ontstond rond 20:30 uur brand. Het gebeurde in een centrale ruimte waar orders werden klaargemaakt. Door het karton en plastic dat daar lag opgeslagen was de brand heftig en kwam veel rook vrij. Omdat het kasdek beschadigde, zakte de temperatuur in naastgelegen afdelingen tot zo’n 2 graden, vertelt een medewerkers. Ook rook en bluswater heeft daar schade aan aanwezige gewassen veroorzaakt.

Beeld van de brand bij Vreugdenhil Bulbs & Plants op hun locatie aan de Rusthovenlaan in Monster

Uiteindelijk is 1 afdeling, ongeveer 2.000 m2, compleet verwoest, maar alle overige afdelingen, inclusief alle vitale delen van de locatie, zijn nog intact. Installatiebedrijven (en andere bedrijven) boden vrijdagavond al hun hulp aan. Toen de kas werd vrijgegeven op zaterdag, zijn de eerste bedrijven al begonnen met noodvoorzieningen aanleggen.

Loodsen met leliebollen

In Heerhugowaard woedde kort na middernacht een uitslaande brand in twee loodsen van een leliekwekerij Wagenaar Lelies aan de Westdijk. Diverse eenheden uit de omgeving rukten uit. Zij slaagden erin om de aanpalende derde loods te behouden. Bij de brand is asbest vrijgekomen. In de loodsen waren leliebollen opgeslagen. Wagenaar Lelies teelt de bollen op diverse locaties in Nederland, Frankrijk en Chili, en verkoopt die aan afnemers over de hele wereld. Het bedrijf heeft samen met Paauw Lilies en Imanse Quality Lilies het fusiebedrijf Dutch Lily Masters, 20 ha kas voor de bloementeelt van lelies in Nederland.

De oorzaak van beide branden is nog onbekend. Specialisten zijn bezig om de schade in kaart te brengen en vervolgschade te beperken.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster