Vorige

Brabant gaat voor betere waterkwaliteit

Beeld
Ellis Langen

Provincie Brabant en de Brabantse waterschappen De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta komen met maatregelen voor verdere verbetering van de waterkwaliteit. Dit is volgens de partijen nodig om dichter bij de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water te komen.

In Brabant zijn afgelopen jaren al flinke stappen gezet om de waterkwaliteit te verbeteren, aldus Provincie en waterschappen, maar extra inzet is nodig. De zogeheten ‘KRW-impuls Brabant’ moet alle betrokken, provincie, waterschappen, gemeenten, bedrijven en land- en tuinbouw, bij elkaar brengen om samen de resterende uitdagingen op het gebied van waterkwaliteitsdoelen op te pakken.

Niet alle KRW-doelen zullen hiermee in 2027 worden gehaald, verwachten de Provincie en waterschappen. Maar de initiatiefnemers verwachten hiermee wel een forse stap in de goede richting te kunnen zetten. „De komende jaren zijn cruciaal voor het behalen van de KRW-doelen in Brabant”, geeft gedeputeerde Saskia Boelema (Water en Bodem) aan. „De nadruk ligt op de meest impactvolle maatregelen. Als vrijwillige maatregelen niet genoeg blijken, zijn we bereid om over te stappen op dwingende instrumenten. Schoon en gezond water is van levensbelang voor al onze inwoners, maar geen vanzelfsprekendheid. De waterkwaliteit moet echt nog beter voor mens en natuur. Het is tijd om de resterende uitdagingen richting 2027 daadkrachtig aan te pakken. Samen vol aan de slag voor toekomstbestendig en schoon water in Brabant, voor nu en voor de generaties die komen.”

Kernpunten KRW-impuls Brabant

De KRW-impuls Brabant is een aanpak via 5 typen maatregelenom de resterende waterkwaliteitsopgave voor eind 2027 te realiseren. Het is een aanvullend maatregelenpakket op al bestaande maatregelen rondom beekherstel, verdrogingsbestrijding en de Droogteagenda.

De maatregelen geven onder andere een impuls aan de benodigde vernattingsmaatregelen in en rondom Natura 2000-gebieden en Natte Natuurparels, versnellen het natuurlijker inrichten van beken en kreken, en dragen bij aan natuurvriendelijker beheer en onderhoud. Ze dragen ook bij aan verbetering van de zuivering van afvalwater en maatregelen rondom gewasbeschermingsmiddelen, nutriënten en andere niet van nature voorkomende stoffen in zowel het landelijk- als ook stedelijk- en industriegebied om verontreiniging van grond- en oppervlaktewater te verminderen of te voorkomen.

De KRW-impuls zet onder meer extra in op vergunningverlening, toezicht en handhaving, in samenwerking met de Brabantse Omgevingsdiensten. In het impulspakket is er speciale aandacht voor probleemstoffen, het opsporen en aanpakken van de (directe en indirecte) bronnen.

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster