Vorige

Borgstelling voor gezonde glasbedrijven met liquiditeitsproblemen

Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

De ministerraad heeft ingestemd met een borgstellingsregeling voor ondernemers in de glastuinbouw die door de hoge gasprijzen op korte termijn in liquiditeitsproblemen komen. Het is de laatste regeling in een breder steunpakket om de glastuinbouwsector door de huidige moeilijke periode te helpen.

Het borgstellingskrediet voor de Landbouw is bedoeld voor glastuinbouwbedrijven die in de kern gezond zijn, maar hun rekeningen niet meer kunnen betalen én geen krediet van de bank krijgen vanwege de huidige onzekere situatie. Banken kunnen hier in de loop van januari een beroep doen om deze bedrijven een lening te verstrekken voor (verduurzamings-)investeringen. Het Rijk staat garant voor een deel (van de lening. Per saldo krijgen de betreffende bedrijven te maken met toenemende schulden. Voor degenen die gebruik willen maken van het verruimde borgstellingskrediet zijn er tot eind 2023 twee openstellingen. De eerste periode gaat deze maand al in.

Breder pakket

De borgstelling is de laatste maatregel van een breder pakket om de glastuinbouw door de huidige moeilijke situatie te helpen, stelt het ministerie van LNV. Eerder is het budget voor subsidies op energiebesparing verhoogd van € 25 naar € 60 miljoen, voor aanvragen die zijn ingediend in 2022, zodat meer tuinders ervan gebruik kunnen maken.

Daarnaast heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aangekondigd voor het MKB, waar ook glastuinders gebruik van kunnen maken. Dat biedt bedrijven de mogelijkheid om tot € 160.000 steun te krijgen, mits zij aan de voorwaarden voldoen. Met het gehele pakket kan een deel van de glastuinders dat in de problemen komt door de torenhoge gasprijzen een steun in de rug krijgen van de overheid.

Perspectief

De borgstellingsregeling liet lang op zich wachten, maar Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland is blij dat er uiteindelijk toch een regeling is die veel ondernemers perspectief biedt. „Wij benadrukken voortdurend dat de glastuinbouw een belangrijke rol speelt en kan spelen in de energietransitie van ons land. Maar dan moeten de ondernemers wel door de huidige crisis worden geholpen. Met deze regeling kunnen de banken de benodigde financiële steun bieden. Een mooi resultaat waar veel lobby en overleg aan vooraf is gegaan.”

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt in reactie op het besluit van de ministerraad „In deze uitzonderlijk moeilijke periode met torenhoge gasprijzen, heeft de glastuinbouwsector onze steun nodig. Hoewel ik besef dat ik niet alle tuinders kan helpen, ben ik ervan overtuigd dat we toekomstperspectief houden voor een sector waar we trots op kunnen zijn en die kan bijdragen aan de energietransitie.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster