Vorige

Bond (KAVB) met ministers om tafel

Tekst
Beeld
Hortipoint

Voorzitter Jaap Bond gaat de komende week met landbouwminster Piet Adema in overleg en ook een afspraak met Micky Adriaansen wordt gemaakt. Onderwerp is de crisis rond de bufferstroken én Bond wil praten over het landbouwakkoord.

Dat vertelde Bond vrijdag 27 januari tijdens de Dag van de Tulp in Zwaagdijk-Oost. Hij riep daarbij op tot positivisme. “Ik heb vertrouwen in de toekomst, ook als het om deze actuele vraagstukken gaat.” Bond wees op de aanpassingen die nu in het 7de Actieprogramma Nitraatrichtlijn, die in samenwerking met kwekers zijn doorgevoerd. “Dat betekent dat we iets kunnen bereiken, dit programma ziet er een stuk beter uit dan de eerste versie.”

Bond toonde zich strijdlustig voor het overleg met Adema over de bufferstroken. “Als het aan mij ligt, worden al geplantte bollen in ieder geval niet omgeploegd”, hield hij zijn gehoor voor. Die dreiging hangt boven de sector, omdat de Europese Commissie de derogatie per 1 maart 2023 van tafel wil zien, in plaats van 2024 zoals Adema verwachtte. Bond: “De minister moet wel zijn afspraak nakomen.”

De KAVB-voorzitter vindt het voornemen om een aanpak af te spreken tussen overheid en sector over de milieudoelen in een Landbouwakkoord ambitieus. “Dat akkoord moet er in twee maanden liggen. Over het Tuinbouwakkoord is een jaar gesproken. Ik zit daar voor de bollen bij en daarin trek ik op met de Brancheorganisatie Akkerbouw, want we moeten het als open teelten samen doen.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster