Vorige

Boetes voor ozongebruik in bollen dreigen

Beeld
Hans Neefjes

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf oktober handhavend optreden tegen het gebruik van ozon bij de bewaring en broei van bloembollen. Dit gebruik van ozon is namelijk een gewasbeschermingstoepassing. In Nederland zijn echter geen gewasbeschermingsmiddelen op basis van ozon toegelaten. Anthos, KAVB en ozonspecialist Agrozone werken aan een toelating.

Ozon mag wel worden gebruikt als desinfectiemiddel, maar niet om schimmels of bijvoorbeeld mijten mee te bestrijden. KAVB, Anthos en ozonspecialist Agrozone zetten zich in voor een toelating van ozongebruik in de bloembollen, maar benaderen het middel als biocide. Aan een toelating op Europees niveau wordt sinds drie jaar gewerkt. Tot voor kort gold een vrijstelling voor de inzet van ozon in de bollen. Voorzitter Jaap Bond van de KAVB: “De gevolgen voor de sector zijn erg vervelend omdat ozon een milieuvriendelijk middel is dat preventief wordt ingezet en goed werkt. Het tegenstrijdige van dit besluit van de NVWA met de doelstelling om te verduurzamen is dan ook groot. De alternatieve middelen zijn namelijk minder milieuvriendelijk voor de omgeving dan ozon.”

Grijs gebied

Tijdens de laatste vergadering van KAVB en Anthos met Agrozone Europe heeft als toelatingshouder gezegd dat ze er alles aan zullen gaan doen om dit middel te behouden. Bond: “Temeer daar het een middel is dat ook in andere sectoren wordt gebruikt en goed werkt. Zij zijn daar nu mee bezig.” Dat bevestigt Agrozone. “Het toelatingsdossier is ingeleverd en aan de productregistratie wordt ook gewerkt”, weet accountmanager glastuinbouw Roy Imming van Agrozone. Het bedrijf denkt dat de NVWA geen zaak heeft als ozon wordt gevonden op een bedrijf, maar erkent dat het ‘een grijs gebied is tussen de toelating als biocide en de eerdere vrijstelling’. KAVB en Anthos hebben met de NVWA gesproken. Bond: “Op verzoek van de NVWA is er een aantal bijeenkomsten geweest. Het initiatief kwam van de NVWA vanwege een incident met een controleur die onwel werd in een koelcel tijdens een inspectie. De KAVB en Anthos hebben in die overleggen gepleit voor een protocol en voor het uitstellen van dit besluit. Temeer omdat de Nederlandse overheid werkt aan het Uitvoeringsprogramma gewasbeschermingsmiddelen 2030 en in Europa gediscussieerd wordt over de toelating van biociden als ozon.” 

Onaanvaardbare risico’s  

Het gebruik van niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en het niet-naleven van de gebruiksvoorschriften leidt tot onaanvaardbare risico’s voor mens, dier en milieu, stelt de NVWA. Ozon is irriterend voor de ogen en de luchtwegen en inademing van hoge concentraties ozon is schadelijk voor de gezondheid, zo waarschuwt de autoriteit. Alternatieven zijn er echter niet, volgens portefeuillehouder gewasbeschermingsmiddelen Gerard Top van de KAVB.  

Telers en handelaren geïnformeerd

De autoriteit gaat er van uit dat telers en handelaren tijdig geïnformeerd zijn. Agrozone heeft de klanten inmiddels bijgepraat. ‘Het afdodend of bestrijdend effect van ozon op plantpathogenen werkt alleen bij hogere niet toegelaten en onveilige ozon concentratie boven de 150ppb’, geeft het bedrijf haar klanten mee. Verder waarschuwt het bedrijf: In werkruimten mogen concentraties gehandhaafd worden van maximaal 25ppb. In opslagruimten is een maximale concentratie van 50ppb toegestaan, mits op de deur van een waarschuwingssticker zit, het ozonsysteem moet direct stoppen als de deur open gaat en ozon mag alleen gebruikt worden als ethyleenafbraakmiddel, geurbestrijding en luchtdesinfectie. Anthos en KAVB hebben die informatie gedeeld met de leden. De NVWA begint in oktober met de handhaving en deelt waarschuwingen en boetes uit, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster