Vorige

Bloemist maakt zich zorgen om schaarste bloemen

Bloemisten maken zich zorgen over de schaarste aan bloemen. Die drijft de prijs op. Dat blijkt uit de jaarlijkse Hortipoint Groen en Sierteelt Enquête. Die geeft inzicht in de toekomstverwachting van ondernemers in de groene sectoren en hoe zij aankijken tegen enkele actuele ontwikkelingen.

Siertelers nemen in de groene branches een aparte positie in, blijkt uit de enquêteresultaten. Hoveniers gaan echt gebukt onder de schaarste aan bepaalde producten en materialen. Boomkwekers merken wel iets van een tekort aan bijvoorbeeld potten maar kunnen ook verdienen aan de tekorten aan bomen en tuinplanten. Bloemisten zitten klem tussen stijgende bloemenprijzen en de portemonnee van de consument. Zij krabben zich achter de oren in hoeverre de hoge prijzen voor bloemen zijn door te berekenen aan consumenten, zonder de verkoop in gevaar te brengen.

Angst en beven over energie

De telers van bloemen en planten daarentegen kijken vooral met angst en beven naar de ontwikkeling van die andere grondstof: energie. Toch merken ook zij wel het een en ander van die andere tekorten. Telers noemen dan vooral plastic folies en -hoezen, potten, trays en fust en kunstmest. De situatie op de energiemarkt – veel onzekerheid en hoge prijzen voor gas en stroom – zorgt er wel voor dat relatief veel telers zeggen in hoge mate last te hebben van schaarste.

Jaarlijkse enquête
Hortipoint, uitgever van het Vakblad voor de Bloemisterij, houdt elk jaar een enquête onder lezers over hun vooruitzichten voor het komende jaar en enkele actuele thema’s. Hortipoint Groen en Sierteelt Enquête 2021 is nu digitaal beschikbaar en geeft inzicht in hoe uw collega’s denken over de nabije toekomst, hoe zij omgaan met het personeelstekort en wat de gevolgen zijn van de schaarste aan grondstoffen. Maar het geeft u ook de kans te lezen hoe deze thema’s in andere sectoren spelen. Zo gaan hoveniers echt gebukt onder de schaarste maar zien boomkwekers de schaarste aan bomen en planten juist als een voorname kans om een goed resultaat te boeken in 2022. Klik hier om naar het digitale magazine Hortipoint Groen en Sierteelt Enquête 2021 te gaan.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster