Vorige

Bloemenbureau verlengt AVV-stemming handel

Beeld
Bloemenbureau Holland

Bloemenbureau Holland (BBH) geeft handelaren in bloemen en planten nog tot en met 28 januari de mogelijkheid om hun stem uit te brengen voor de invoering van een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV). Onderzoeksbureau Motivaction liet BBH weten dat het verstandig is om de AVV-stemming met een week te verlengen. Zijn er te weinig stemmen uitgebracht?

Bloemenbureau Holland heeft besloten om de online stemming met een week te verlengen om handelaren voldoende kans te geven deel te nemen. Vorige week kwam de stemming voorzichtig op gang en is besloten tot een extra stemweek om verzekerd te zijn van een zo breed mogelijk draagvlak, meldt de promotie-organisatie.

De verlenging kan betekenen dat er te weinig stemmen zijn uitgebracht in een of meerdere van de drie omzetcategorieën. Maar dat hoeft niet per se, vertelt woordvoerder Arthur Schiphorst. „We hebben geen aantallen te horen gekregen van Motivaction. We weten ook niet hoe de stemming per categorie is, we krijgen alleen terug dat het verstandig is om te verlengen. De vorige keer kon er ook twee weken lang gestemd worden. Dan geven we in ieder geval voldoende ruimte om een zo’n breed mogelijk draagvlak te creëren.”

Verificatie

BBH hoopt deze week onder meer op IPM Essen handelaren nog te bewegen hun stem uit te brengen in de draagvlaktoets voor een AVV voor de activiteiten van BBH.

Ook Motivaction weet de precieze aantallen stemmen per categorie niet. De stemmen moeten namelijk nog geverifieerd worden. Zijn de stemmers stemgerechtigd en klopt de informatie die ze doorgegeven? Het kan dus zijn dat er genoeg stemmen zijn uitgebracht, maar dat er na verificatie te weinig geldige stemmen overblijven.

Met een AVV dragen alle kwekers en handelaren bij aan de collectieve marketing- en communicatie-activiteiten van Bloemenbureau Holland. Kwekers hebben in april 2023 in grote meerderheid ingestemd met een AVV. Handelaren kunnen nu dus tot en met 28 januari stemmen.

Representativiteit

In aanloop naar de huidige draagvlaktoets voor de activiteiten van BBH onder handelaren sprak BBH-directeur Yvonne Watzdorf uit dat het grote gevaar is dat er te weinig mensen naar de stembus gaan. „We moeten representativiteit borgen juist om te voorkomen dat de grote vijf of tien bedrijven alles bepalen voor heel de sector.” BBH veranderde in samenspraak met de handelaren de voorwaarden voor de avv in de hoop dat de handelaren in de nieuwe draagvlaktoets nu een ‘voorstem’ uitbrengen. Daar lees je hier meer over.

Een eerdere poging in maart/ april vorig jaar om draagvlak van kwekers en handelaren te krijgen voor de activiteiten van BBH voor kamerplanten en snijbloemen slaagde niet. Kwekers stemden in een draagvlaktoets in ruime meerderheid (79%) voor een algemeen verbindend verklaring voor collectieve promotie van snijbloemen en kamerplanten. De handel bracht in alle drie de omzetcategorieën – klein, middelgroot en groot – te weinig stemmen uit en daardoor ontbeerde hun stem representativiteit.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster