Vorige

Bloemen in de ban in ziekenhuis

Beeld
Shutterstock

Het Noord-Hollandse ziekenhuis Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) is op proef een bloemenbibliotheek begonnen, waar bezoekers kunstbloemen kunnen huren voor een patiënt. Het ziekenhuis wil zo een stap richting duurzamer werken zetten. ‘Want één bos anjers staat gelijk aan 1,2 kilo CO2 en dat is hetzelfde als vijftien kilometer autorijden’, zegt programmamanager duurzaamheid Marco Lagrand van het NWZ in het Noordhollands Dagblad.

Volgens Lagrand heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bloemen als ‘risico hoog’ bestempeld en daarom is een ‘ommezwaai’ noodzakelijk. Lagrand heeft nu een kiosk ingericht met vazen met kunstbloemen, die bezoekers huren voor de patiënten. Verlaat de patiënt het ziekenhuis, dan gaat de vaas terug. Bezoekers mogen nog wel echte bloemen meebrengen, als ze dat willen. Verse bloemen zijn in het ziekenhuis niet meer te koop.

Weerstand

Voorlopig gaat het alleen om kleine boeketten, want grote boeketten zijn volgens de manager nog te duur. ‘Voordeel is wel dat de bloemen tien jaar meegaan’, zegt Lagrand in het NHD, die ook aangeeft te begrijpen dat ‘bollenboeren’ misschien ‘weerstand voelen’ bij de kunstbloemen. Lagrand: ‘Mensen willen best dat er iets gebeurt met de CO2-uitstoot, maar als het je eigen brood is, dan word je persoonlijk geraakt. Dan ontstaat er weerstand en dat snap ik ook. Als onze pilot met de kunstbloemen leidt tot een olievlek in Nederland, dan is er binnen ons land heel veel winst te behalen. Daarmee kunnen we echt impact hebben. Als de pilot slaagt, vliegen alle echte bloemen er definitief uit.’

Op de balies in de NWZ staan al geruime tijd kunstbloemen, hetgeen al leidde tot een anoniem briefje bij een van de vazen met de vraag wie de bloemen afstoft. Ook de Geestelijke Gezondheidszorg Noord-Holland Noord (GGZ-NHN) is voornemens te stoppen met verse bloemen in de locaties.

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster