De exportvraag naar bloemen en planten blijft op peil ondanks hoge productprijzen als gevolg van de energiecrisis. „De hoge inflatie lijkt de consument in de aanloop naar Moederdag vooralsnog voor lief te nemen”, aldus directeur Matthijs Mesken van VGB.
De omzetcijfers over april pakken met een kleine plus positief uit, meldt Floridata die de exportstatistieken genereert. Nederlandse handelaren boekten vorige maand een kwartaal exportrecord van 2,1 miljard euro. Handelaren maken zich op voor onzekere tijden door de energiecrisis.
Positieve aanloop naar de Moederdag
De Moederdagen vallen in de meeste afzetlanden op de tweede zondag van mei. Engelse Moederdag viel dit jaar op 27 maart en met name de bloemen waren in trek bij de Britse consument. Op zondag 1 mei werd Moederdag gevierd in onder andere Spanje, Portugal, Roemenië en Hongarije.
„Ondanks de hogere inkoopprijzen voor bloemen zijn we tevreden over onze verkopen in de aanloop naar de Moederdag”, meldt Ismael de Feijter, managing director van Anton Spaargaren. „Spanje en Portugal kenden een plus. De luchtvracht van bloemen naar onze verre vliegbestemmingen gaat gepaard met hoge kosten door ruimtegebrek”, voegt de Feijter toe.
‘In hoeverre zijn onze klanten nog bereid
om de hoge prijzen te blijven betalen’
„Op basis van de laatste cijfers doen bloemen het beter dan planten”, constateert Wesley van den Berg, manager van Floridata. „Ook voor de planten gelden hoge prijzen en de verkoop in aanloop naar Moederdag wisselt per klantsegment”, verklaart een plantenexporteur. Op donderdag 26 mei volgt nog de Poolse Moederdag. De Franse en Zweedse Moederdag vallen op de laatste zondag van mei.
Onzekere tijden op komst voor handelaren
De energiecrisis is het grootste probleem voor de gehele sierteeltsector. Als gevolg kunnen exporteurs rekenen op nog hogere inkoopprijzen. Ook de (lucht)vrachtkosten nemen sterk toe. Al zal de alsmaar stijgende inflatie de vraag naar bloemen en planten mogelijk gaan temperen.
„In hoeverre zijn onze klanten nog bereid de hoge prijzen te blijven betalen”, vraagt de Feijter zich af. De Nederlandse exportpositie zal verder onder druk komen te staan doordat lokale productie in het exportland aantrekkelijker wordt. „Niet eerder hebben we te maken gehad met zoveel onzekerheden die ons komende tijd te wachten staan”, concludeert Mesken.
In de twee weken voorafgaand aan Moederdag lag het volume op de marktplaats van Royal FloraHolland dit jaar net iets hoger dan in dezelfde periode in 2021, meldt de grootste veiling ter wereld. „Het is positief dat ondanks de hoge energiekosten het volume op niveau blijft. De aanvoer premium rozen uit Nederland was wel 18% lager dan vorig jaar. Diverse kwekers hebben namelijk hun kassen ‘koud’ gezet.”
Vraag blijft goed
De gemiddelde prijs voor bloemen en planten lag de afgelopen twee weken 5,5% beneden het niveau van vorig jaar. 2021 was een ongekend goed jaar voor de sierteelt. De huidige prijzen liggen een aanmerkelijk stuk boven het niveau van 2019 en 2020. Ondanks de hogere kosten voor onder meer levensonderhoud blijft de vraag naar bloemen en planten goed.
Ten opzichte van vorig jaar was er betere prijsvorming voor onder meer snijanthurium, snijhortensia, lisianthus en roos. Mede door het weer was er veel aanbod van pioen. Bij de tuinplanten zijn dit jaar mandevilla, hydrangea en lavandula zeer in trek. Bij de kamerplanten blijft de topfavoriet phalaenopsis, met op gepaste afstand kalanchoë en hydrangea.