De bloembollenactie in Edam-Volendam in oktober was volgens organisator Duurzaam Edam Volendam een groot succes, zo maakt de stichting bekend. De gratis 40 duizend bloembollen waren binnen een dag weg. De volgende actie staat al op stapel: bloemenzaad uitdelen. Duurzaam Edam Volendam heeft ook een soortgelijke actie voor bomen en struiken.
Hans Kes is de man achter de bollenactie. Hij wil zijn omgeving mooier en schoner maken. Uit gesprekken met mede-bewoners van de streek bleek dat er behoefte was aan verbinding. Die probeert Kes te bereiken door het uitdelen van gratis bloembollenpakket met meerjarige cultivars. Met de bollen wil Kes kleur geven aan de wijken en de biodiversiteit verhogen. Het doel was om zoveel mogelijk onbespoten bollen in voortuinen en plantenbakken te verspreiden. „Afgelopen jaar waren de bollen deels biologisch en deels duurzaam geteeld. Komend seizoen is weer het streven zoveel mogelijk biologische bollen in te kopen, maar dan moeten ze er wel zijn.”

Voor de actie zamelde de stichting ruim 3700 euro in, waarmee de bollenpakketten werden ingekocht. In oktober van dit jaar worden weer bollen uitgedeeld. Inmiddels is het eerste sponsorgeld binnen, er is nu 3.000 euro in kas. Kes: „Biologische bollen zijn duurder, dus dan hebben we zo’n 18 duizend euro nodig. Die doelstelling wil ik graag halen. Vorig jaar waren de sponsoren nog wat voorzichtig. Voor deelnemende partijen is het vaak een voorwaarde dat het om biologische bollen gaat. Bij de uitdeeldag zagen we juist weer dat duurzaam geteeld sneller liep dan de biobollen.” Tuincentrum ’t Lokkemientje in Edam doet volgens Kes z’n best. Het tuincentrum regelt de inkoop, maar inheemse stinzenbollen zijn altijd welkom voor de actie.
Vrijwilliger Kes zit sinds 1 januari bij de stichting Duurzaam Edam Volendam. Omdat alles nu wordt afgestemd, kwam het bericht over het succes van de actie niet direct in het najaar naar buiten. „Nu ben ik ook bezig met de bloemenzaadactie, maar of het gaat lukken om in mei zaad uit te delen hangt van de sponsoren af. Ze kunnen aangeven of ze zaad of bollen willen sponseren.”
Bomen en struiken
De stichting wil ook zoveel mogelijk bomen en struiken in particuliere tuinen laten planten. Het gaat dan vooral om biologisch geteelde en inheemse soorten. De stichting wil zo ook insecten en vogels aantrekken. De actie is aangesloten bij het landelijke initiatief Meerbomennu. In de herfst verzamelen de vrijwilligers van de stichting zaailingen van bomen die spontaan opkomen in de openbare ruimte. Die worden opgekuild op de bomenhub, een terreintje aan de Seevancksweg tussen Middelie en Oosthuizen dat de gemeente beschikbaar stelt. Deze boompjes worden vervolgens bij een uitdeeldag aan inwoners van de gemeente gegeven.
5 maart 2025