Vorige

Strenger toezicht op registraties

BKD in rode cijfers

Beeld
Hortipoint

BKD sloot 2022 met een negatief saldo van bijna 80 duizend euro. Voornaamste oorzaken zijn een stijging van de personeelskosten en oplopende keuringskosten. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de bloembollenkeuringsdienst vandaag uitbracht. Voor 2023 heeft de dienst een sluitende begroting.

Boekjaar 2022 toont een negatief saldo van € 78.000. De inkomsten zijn € 439.000 (4,4%) hoger ten opzichte van 2021, vooral door een stijging in de inkomsten uit registratie en buiten- dienstactiviteiten. De lasten vallen € 702.000 hoger uit ten opzichte van een jaar eerder, met als belangrijkste oorzaken personeels- en keuringskosten. De directe kosten voor keuringen zijn ook € 149.000 (14%) hoger dan begroot, door sterk gestegen inkoopprijzen. Voor 2023 heeft BKD een sluitende begroting opgesteld. De tarieven worden met 3,75% geïndexeerd.

Voor het vastleggen van gegevens tijdens de veldkeuring is de buitendienst in het voorjaar overgegaan op de KeurenApp. Het aantal exportkeuringen is in 2022 licht afgenomen ten opzichte van 2021 (-3%), omdat meer voorraadkeuringen zijn gedaan en het gebruik van e-CertNL via Ketenregister verplicht is. Per inspectiebezoek zijn wel meer partijen aangeboden. Om de dienst klaar te maken voor de toekomst worden keurmeesters geworven en wordt de ICT versterkt met personeel.

Het aantal monsters en het aantal analyses is in 2022 hoger dan in 2021. Er zijn vooral meer tulpenblad en bolmonsters onderzocht. Voor lelie was er een toename in het aantal bladmonsters, maar een afname van het aantal schubmonsters. Het totaal aantal leliemonsters nam wel toe. Het aantal verzoektoetsen is achtergebleven bij vorig jaar (-4%). Dit jaar is gewerkt aan een plan voor het verbreden van de labportefeuille, om de bloembollenkwaliteit in de sector te stimuleren.

Registreer op tijd

In 2022 is besloten dat BKD er strenger op toe gaat zien dat registraties tijdig worden gedaan. Vanaf het huidige teeltseizoen 2022-2023 worden de sluitingsdata van de registraties strikter gehandhaafd. Dit om oplopende kosten te voorkomen.

In 2022 werd door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) aangekondigd dat vanaf juli 2023 alleen nog elektronisch gecertificeerd wordt bij export van bloembollen naar het VK. Om dit voor alle exporteurs mogelijk te maken, is besloten om het Ketenregister aan te passen en een tijdelijke module KR-Light+ aan te bieden. Ook is een nieuwe module KR-Full+ ontwikkeld.

De vraag naar een volledige digitale verhandeling via Ketenregister en e- CertNL wordt steeds groter. Het aantal gebruikers van Ketenregister Full is in 2022 licht gegroeid. Met de aankondiging van het VK, dat alleen nog export van bloembollen via elektronische certificering plaats kan vinden per juli 2023, is de verwachting dat het aantal gebruikers van Ketenregister in 2023 verder zal stijgen.

Binnen de bloembollensector is het de wens om volledig digitaal te kunnen verhandelen van teler naar handelaar. Dit zorgt voor minder fouten in de documenten en bespaart daarmee tijd en geld. In 2022 werkte BKD daarom samen met Anthos en CNB aan de ontwikkeling van ‘LENA: Uw LeverNota Assistent’. LENA is een gratis webportaal voor de teler om de levernota digitaal op te maken en als elektronisch bericht te verzenden.

Meer verantwoordelijkheid bij teler

Dit jaar start in de lelies een proef waarbij meer verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de telers als het om uitgangsmateriaal gaat. De BKD heeft inmiddels goede ervaringen met zogeheten horizontaal toezicht, waarbij erkenningsregelingen naast het huidige keuringssysteem worden gebruikt. De BKD zoekt uit of er meer erkenningsregelingen nodig zijn.

In 2022 zijn 17 zaken aan het Tuchtgerecht voorgelegd. Die zijn allen afgehandeld middels een voorzittersbeschikking. De overtredingen betroffen onder andere het verhandelen met een ondeugdelijk opge- maakte leveringsnota en het opplanten van daartoe niet goedgekeurd materiaal.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster