Leidse en Wageningse onderzoekers werken aan een nieuw soort lijm die insecten vastplakt. Het is gemaakt van plantaardige olie.
‘Vleesetende planten, zoals zonnedauw, vangen met plakkerige haartjes hun prooi,’ vertelt Thijs Bierman, promovendus bij het Instituut Biologie Leiden. Dat inspireerde hem en zijn collega’s om ook zo’n ‘insectenlijm’ te maken, gemaakt van plantaardige olie. Die spuiten ze als plakkerige, geelgekleurde druppels van ongeveer een millimeter doorsnee op de bladeren. Op deze manier willen ze als eerste vooral de veelvoorkomende Californische trips (Frankliniellla occidentalis) vangen.
Plakkerige druppels
Wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR) en Universiteit Leiden testten de effectiviteit van plakkerige druppels van verschillende groottes en oliën. Bierman: ‘Het lukte ons om trips te vangen in de druppels. Er is dus een grote kans dat onze druppels de planten kunnen beschermen tegen kleine insecten.’ En hoe groter de druppels, hoe groter de vangst. ‘De grote druppels zijn duidelijk succesvoller. Waarschijnlijk moeten de trips met een minimale oppervlakte van het lichaam vast komen te zitten. Dat zie je ook bij de vleesetende planten.’
Lokstof toevoegen
Momenteel kijken de onderzoekers of het middel inderdaad voldoende bescherming biedt. Ook wordt er gekeken of er eventueel lokstof kan worden toegevoegd om de druppels effectiever te maken. In het vervolgonderzoek dat nu plaatsvindt wordt ook gekeken wat het effect is op de natuurlijke vijanden. Deze moeten uiteraard gespaard blijven; niet vastplakken. De plakkerige substantie blijft na het spuiten ongeveer drie maanden op de bladeren zitten, ook wanneer het regent. Hoe snel de olie afbreekt in de bodem, gaan ze de komende jaren onderzoeken.
Spin-off bedrijfje
De Wageningse en Leidse onderzoekers hebben vertrouwen in hun insectenlijm als duurzame pesticide. Ze zijn bezig wellicht al dit jaar een spin-off bedrijfje op te richten dat de nieuwe pesticide verder moet ontwikkelen. Dat bedrijf zal zich richten op allerlei verschillende soorten afvalolie, afhankelijk van wat er op dat moment verkrijgbaar is. Door het proces steeds een beetje aan te passen, zouden ze elk type plantaardige olie kunnen gebruiken om de pesticide mee te maken.
De onderzoekers publiceerden hun resultaten onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.