Biobased landbouwfolie breekt in de bodem veel minder goed af dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen UR in opdracht van de Plastic Soup Foundation op en rond landbouwpercelen in Nederland en Spanje.
In en rond de percelen werd veel microplastics gevonden, waarvan meer dan de helft afkomstig van biobased landbouwfolie, dat juist biologisch afbreekbaar heet te zijn.
De Wageningse onderzoekers analyseerden water- en grondmonsters van zestien agrarische bedrijven; acht in Spanje en acht in Nederland. De onderzochte Nederlandse bedrijven telen bloemen, de Spaanse koriander en groenten en kruiden. De onderzoekers vonden allerlei soorten plasticdeeltjes, in Spanje evenveel als in Nederland. Per gram sediment in monsters uit sloten rondom landbouwpercelen vonden ze 3.000 microplastics. Iets meer dan de helft daarvan was afkomstig van biobased plastics. Die zouden in theorie juist snel moeten vergaan in de bodem: volgens de internationale norm die hiervoor geldt, moet 90% binnen twee jaar zijn verteerd. De onderzoekers kwamen echter deeltjes tegen van materiaal dat twintig jaar geleden veel werd gebruikt.