De biologische snijbloemensector groeit. Het areaal SKAL-gecertifieerd werd in 2022 geschat op 10 ha, maar er komt minimaal 12 ha bij. Die is nu in omschakeling, zegt Marjolein Oltheten van bio-kwekerij De Ring.
Bio-kweker Jordi Wesselink van Bio Tulips in Toldijk is een van de kwekers die in 2024 uitbreidt in Skal-areaal. Naast de broeierij, heeft hij vanaf november 2023 0,5 ha in omschakeling. Op een klein deel start hij een biologische pluktuin en gaat hij dan ook biologische veldboeketten verkopen. „We beginnen met tulpen uit de grond, dan alliums, dan gladiolen en gezaaide bloemen zoals zonnebloemen en later dahlia’s”, zegt Wesselink. Eventueel koopt hij andere biologische bloemen bij om de boeketten compleet te maken.
Bio-tulpen uit broeierij
Bio Tulips had in 2023 voor de derde keer op rij biologische tulpen uit de broeierij. In 2024 broeit hij weer 300.000 tulpen, hetzelfde aantal als vorig jaar. In cultivars breidt hij niet uit; dat blijft op twaalf staan. ”Het was al spannend genoeg om aan voldoende bio-bollen te komen.”
Bionext liet eerder dit jaar weten dat het areaal biologische sierteelt in Nederand nog heel beperkt is. Volgens gegevens van Skal zijn er in 2022 ruim 90 telers van biologische sierplanten, aldus Bionext. Hier zitten volgens de organisatie veel kleinschalige telers van zomerbloemen tussen. Een voorzichtige inschatting van Bionext is dat er in totaal op zo’n 10 hectare biologische snijbloemen wordt geteeld.
Minimaal verdubbeling
Volgens Oltheten schatten haar collega-bio-kwekers in dat er de afgelopen jaren een behoorlijke aanwas in aantallen biobloemenkwekerijen is geweest. Doordat een grote kwekerij nu in omschakeling is, wordt het areaal biologische bloementeelt meer dan verdubbeld. Zo is op de website van Biologische kwekerij Op ’t Hof in Nederhemert te lezen dat deze kwekerij per januari 2023 12 hectare in omschakeling heeft naar Skal.