Vorige

Bezwaren Wiersma bij 3-puntenplan van biologische siertelers

Beeld
-

Minister Femke Wiersma (BBB) van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur denkt misschien 1 van de 3 punten uit te voeren uit het zogeheten 3-puntenplan van de vereniging van biologische siertelers. Dat laat Wiersma weten in een brief aan de Tweede Kamer. 

De vereniging Biologische Sierteelt Nederland is in maart van dit jaar opgericht. Ongeveer 55 kwekers zijn lid. Ze zijn actief in biologische snijbloemen, bloemenpluktuinen, vaste planten-, bloembollen- en kamerplantenteelt. De leden zijn Skal-gecertificeerd. De vereniging heeft een 3-puntenplan uitgewerkt in een petitie. Dat puntenplan is onderdeel van de petitie ‘Eerlijke kansen, perspectief en lef voor een schoner en gezond Nederland’. Daarin wordt de overheid drie dingen gevraagd: alle certificeringskosten voor alle biologische siertelers te compenseren, het biologisch keurmerk te belonen met een lagere waterschapsheffingen en om meer biologisch in te kopen.

Geen kabinetsbeleid

In de petitie staat volgens Wiersma een aantal verzoeken dat niet past bij het kabinetsbeleid of binnen de juridische kaders. Het compenseren van álle certificeringskosten voor de siertelers kan bijvoorbeeld niet. Het is niet in lijn met het de uitgangspunten van het rapport ‘Maat houden’ uit 2014. Dat stelt dat in principe alle kosten van certificering, toezicht en handhaving worden doorberekend aan partijen die ‘in substantiële mate profijt’ hebben.

Er is een uitzondering mogelijk, bijvoorbeeld als er sprake is van buitenproportionele lasten. Daarom werd in 2023 besloten dat kleine primaire producenten en verwerkende biobedrijven vanaf 2024 zijn vrijgesteld van jaar- en certificeringsbijdragen. Dat geldt voor bedrijven met een jaaromzet onder de 50.000 euro.

Mogelijk staatssteun

Lagere waterschapsheffingen voor biologische telers met een keurmerk die synthetische gewasbeschermingsmiddelen laten staan, is aan te merken als staatssteun. De watersysteemsheffing die boeren en tuinders voor peilbeheer betalen heeft bovendien en geen relatie met waterkwaliteit of reiniging. Wiersma wil wel bekijken of de overheid meer biologisch plantgoed en biologische bloemboeketten in kan kopen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster