Vorige

Bestuurder Jan Willem Wessel overleden

Jan Willem Wessel is op 28 januari na een langdurig ziekbed overleden in zijn woonplaats Bentveld. Hij vervulde verschillende bestuursfuncties in de bloemen- en plantenbranche in Nederland.

De geboren Rijnsburger (1951) studeerde na het gymnasium in Leiden bedrijfseconomie bij de Erasmus Universiteit (1975) en deed daarna nog in de avonduren Nederlands Recht (1986) bij de Rijksuniversiteit Utrecht. Tijdens zijn laatste studiejaren was hij al werkzaam in de adviesbranche, met name in de automatiseringssector.

In 1991 begon hij bij het toenmalige Bedrijfschap voor de Groothandel in Bloemkwekerijproducten in Aalsmeer als secretaris/directeur. De aanvankelijke bedenkingen over zijn benoeming bij het bestuur vanwege zijn curriculum (‘te zwaar’) wist de zoon van de Rijnsburgse groothandelaar in bloemen en planten weg te nemen met zijn betrokkenheid bij en bevlogenheid voor de bloemensector. Onder zijn leiding tot 2003 werden de bekendheid, reputatie en imago van het schap vergroot en versterkt, net als de positionering als lobbyclub in Den Haag en Brussel.

Uit hoofde van zijn functie was hij onder meer voorzitter van de Stichting Ediflower (nu Floricode), de marketing-adviesraad van Bloemenbureau Holland, de Kamer van Koophandel Amsterdam e.o. en namens het schap bestuurlijk betrokken bij internationale bloemenhandelsorganisatie Union Fleurs en de internationale producentenorganisatie AIPH.

Uit persoonlijke betrokkenheid met de bloemisterijsector was hij vanaf 1993 tot 2003 bestuurlijk actief bij de Bloemenvaktentoonstelling in Aalsmeer. Aanvankelijk als voorzitter en daarmee mede-initiator van de internationalisering en groei van deze vakbeurs, die in 2000 verhuisde naar Amsterdam RAI en in 2002 opging in de Horti Fair. Na zijn voorzitterschap bleef hij in verschillende functies actief bij deze vaktentoonstelling en de Horti Fair. Hij bedacht in 2001 bijvoorbeeld de wedstrijd ‘100 mooiste bruidsboeketten voor Máxima’, verschillende speciale paviljoens en activiteiten en hij droeg beursthema’s aan.

Na zijn directiefuncties bij Keukenhof (2003-2004) en LTB/Flynth (2005-2009) rondde hij als zelfstandig ondernemer zijn loopbaan af op het gebied van Advies, Toezicht en Arbitrage. Bestuurlijk zette hij zijn inzet voort, onder meer als lid van de ledenraad van Rabobank Haarlem, de Vereniging voor Toezichthouders bij Onderwijsinstellingen en de raad van toezicht van het Clusiuscollege in Alkmaar. Na het bekend worden van zijn ziekte in 2014 was hij tot 2016 nog voorzitter van de arbitragecommissie van de VBN-VGB.

Als voorzitter, directeur en bestuurder was Jan Willem Wessel een doortastende leider die hield van efficiënt vergaderen en goed kon delegeren. Hij kon goed luisteren, was belangstellend, integer en zachtaardig.

Bij zijn afscheid van ‘het Aalsmeerse’ in 2003 verscheen een boekje, met als veelzeggende titel ‘Dat is snel, het lijkt Jan Willem wel’. De herinneringen daarin van collega’s werden gelardeerd met typerende uitspraken van ‘deze bestuurder met ondernemerskwaliteiten’. Zoals: ‘Dat verbaast me niet, maar verbijstert me wel’, ‘De veilingen moeten maar eens accepteren dat de wereld rond is’ en ‘We zijn in de wereld om het vak een dienst te bewijzen’.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster