Vorige

Podcastserie ‘Red de lente’ analyseert gewasbescherming

In 1962 schreef Rachel Carson het spraakmakende boek ‘Silent Spring’ over de desastreuze effecten van bestrijdingsmiddelen op mens en milieu. Waar staan we nu, 60 jaar later? In hoeverre is wat zij schreef nog steeds actueel? Deze vragen diepen CLM Onderzoek en Advies en Handstand Media uit in de podcastserie ‘Red de lente’. 

In de podcast komen diverse partijen, van kweker tot natuurliefhebber, aan het woord over hun werk en de relatie met bestrijdingsmiddelen. Over wereldwijde bijensterfte, wetenschappers die wijzen op gevaren, boeren die nog niet zonder kunnen, de positie van de industrie, alternatieven zoals sluipwespen als natuurlijke vijand en tenslotte de prangende vraag: wat doe jij zelf om onze lente te redden? 

Op 20 mei, Wereld bijendag, is de eerste aflevering te beluisteren. Daarin komt met name aan de orde wat is de stand van zaken is 60 jaar na het verschijnen van Carson’s boek. De podcastserie bestaat uit negen afleveringen die de komende week onder meer op Platform Bloem voor abonnees zullen verschijnen.

Het waarom vanuit diverse invalshoeken

In de podcast wordt onderzocht waarom bestrijdingsmiddelen worden ingezet. Bestrijdingsmiddelen hebben geleid tot goedkoop voedsel en voedselzekerheid. Tegelijkertijd brengen ze risico’s met zich mee voor mens, dier en milieu. Op welke onbedoelde plekken worden de restanten van middelen tegenwoordig teruggevonden? Hoe komt de toelating van middelen tot stand? Welke ontwikkelingen hebben alternatieve manieren van bestrijding, zoals de inzet van de sluipwesp als natuurlijke vijand, doorgemaakt? En voor welke uitdagingen staan agrariërs als zij deze alternatieven willen inzetten? 

De verschillende kanten worden belicht door te spreken met agrariërs, de industrie, toelatingsexperts, wetenschappers, natuurbeschermers en burgers. En er wordt gekeken naar de toekomst: wat kan iedereen bijdragen om de lente te redden, inclusief de luisteraar?

Eerste vier afleveringen te beluisteren

Op Platform Bloem zijn inmiddels de eerste vier van de negen afleveringen van de podcastserie te beluisteren:

Aflevering 1: Bedrijfsmiddelen vloek of zegen?

Aflevering 2: Pesticiden aan de wandel

Aflevering 3: Ziek van pesticiden

Aflevering 4: In gesprek met de industrie

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster