Vorige

Bernhard Plantenkwekerij wint Greenovation Award 2021

De Greenovation Award 2021 is gewonnen door Bernhard Plantenkwekerij met hun Phalaenopsis Elegant-lijn. De reden is dat deze volledig duurzaam wordt gekweekt via aardwarmte en groene stroom. De Greenovation Award wordt toegekend aan de beste duurzame product- of conceptintroductie binnen de sierteeltsector. . 

De kwekerij van de broers Bram en Simon Bernhard in Luttelgeest heeft 45.000 zonnepanelen in een waterbassin (11 ha) en sinds dit jaar zijn ze aangesloten op een aardwarmtebron. De stroom die de zonnepanelen opwekken, 15 miljoen kWh op jaarbasis, wordt onder andere ingezet voor de aandrijving van de aardwarmtepompen. Deze combinatie van zonnepanelen en geothermie is uniek in Nederland. Volgens de jury levert dit concept een enorme bijdrage aan de grootste duurzaamheidsopgave van de sierteeltsector: klimaatneutraal worden.

Op 3 november tijdens de Trade Fair Aalsmeer nam Bram Bernhard, mede-directeur van Bernhard Plantenkwekerij, de prijs in ontvangst uit handen van Steven van Schilfgaarde, CEO van Royal FloraHolland

Bram Bernhard, mede-directeur Bernhard Plantenkwekerij: „Dit is de koers voor de komende vijftien jaar en we hebben dat wat versneld. We zitten in de Flevopolder en hebben daarmee de mogelijkheden en kansen om zonnepanelen en geothermie te combineren. Dat we nu deze prijs winnen, is een mooie opsteker.”

Ondernemersprijs

De broers Bernhard wonnen die voorjaar ook al de ondernemersprijs Noordoostpolder 2020. Ook voor het winnen van die prijs waren hun recente investeringen in duurzaamheid voor de jury doorslaggevend.

Ceo Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland vertelde bij de uitreiking van de Greenovation Award dat er dit jaar meer dan 20 inzendingen waren. „Stuk voor stuk prachtige initiatieven om onze sector verder te verduurzamen. De winnaar van dit jaar draagt met zijn technieken bij aan de zo noodzakelijke CO2-reductie. Ook de nummer 2 en 3 zijn prachtige voorbeelden van verduurzaming. De huidige klimaatconferentie in Glasgow laat zien hoe groot het probleem is.” 

Op plek 2 eindigde aardwarmtepioneer Ammerlaan The Green Innovator met hun aardwarmteproject, waardoor hun kwekerij CO2 neutraal is. Die kwekerij in Pijnacker is sinds 2010 actief met aardwarmte. Kwekerij Florius Flowers eindigde op plek 3 met hun Paper Sleeve concept (zie foto hieronder), een 100% recyclebare bloemenhoes die voor 20% bestaat uit vezels van bloemensteeltjes uit hun eigen afvalstroom.

Jury

De vakjury en het publiek hadden beiden een aandeel van 50% in de eindbeoordeling. In de vakjury zaten dit jaar: Quincy von Bannisseht, Strategisch Manager bij Glastuinbouw Nederland, Anne-Lotte Boudeling, CSR Officer bij FM Group en Maarten Banki, manager Duurzame Ontwikkeling & Kwaliteit bij Royal FloraHolland.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster