LTO vraagt kwekers van bloembollen en uien om extra voorzichtig te zijn tijdens het beregenen. Het gebeurt namelijk regelmatig dat aardappelpercelen worden meegenomen bij beregening. Daardoor neemt het risico op bruinrotbesmetting bij aardappelen toe.
Bruinrot is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Ralstonia. Een tropische variant van de ziekte is in 2015 ontdekt en komt voor in Nederlandse wateren. In de oproep van LTO wordt vermeld dat nu het hele Ketelmeer als besmet is aangemerkt. Ook in veel andere delen van het land zijn gebieden aangemerkt waarin het nu verboden is om oppervlaktewater te gebruiken. Op de website van de Staatscourant staat een volledig overzicht van verbodsgebieden.
Beregenen
Het met bruinrot besmette oppervlaktewater kan per ongeluk op naastgelegen aardappelpercelen terechtkomen, schrijft LTO in hun persbericht. Dat kan gebeuren door een verkeerd afgestelde haspel. Als dat gebeurt bij pootaardappelen, raakt het gewas op het perceel de pootgoed-status kwijt. De schade zal worden verhaald op de veroorzaker. In geval van verwijtbaar gedrag of herhaling wordt ook een boete opgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Lees ook: ‘Water is het nieuwe goud’