Vorige

BBB scoort ook goed bij waterschapsverkiezingen

Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

De Unie van Waterschappen heeft een tussenstand gepubliceerd op basis van de gegevens van 12 van de 21 waterschappen. De BoerenBurgerBeweging wordt de grootste partij in ten minste zes waterschappen. De partij deed bij alle waterschappen mee en heeft tot nu toe overal zetels gehaald.

Ook WaterNatuurlijk, een samenwerkingsverband tussen GroenLinks, D66 en Volt voor de waterschappen, scoort goed in de voorlopige uitslagen. De partij lijkt in ieder geval in 4 waterschappen de grootste te worden. Zoals het er nu uitziet wint ook de PvdA zetels in de waterschapsbesturen, terwijl het CDA juist veel zetels verliest. De VVD en 50Plus blijven achter ten opzichte van de resultaten in 2019.

Volgens de Unie van Waterschappen is er nog geen opkomstcijfer op te maken, omdat er maar weinig uitslagen binnen zijn. De opkomst bij de 12 waterschappen waarvan de uitslag bekend is loopt uiteen van 47 tot 59 procent. Die waterschappen zitten verspreid over Nederland en betreft onder andere Amstel Gooi en Vecht, het Groningse waterschap Noorderzijlvest, waterschap De Dommel , Noord-Brabantse Waterschap Aa en Maas, het Zeeuwse Waterschap Scheldestromen en waterschap Rivierenland, Wetterskip Fryslân en waterschap Rijn en IJssel.

BBB niet meer in halen in Delfland

Het hoogheemraadschap van Delfland maakt op basis van 89% van de getelde stemmen bekend dat BBB de grootste partij is in Lansingerland (zie onderstaande figuur). Bij Schieland en de Krimpenerwaard is dat de VVD. Volgens de huidige tussenstand boekte de BoerBurgerBeweging met 15,4% bij Delfland de grootste winst. Deze voorsprong kan volgens het waterschap niet meer ingehaald worden door een van de andere partijen.

Bekendmakingen uitgesteld tot vrijdag

Veel waterschappen hebben nog niet alle uitslagen doorgekregen van de gemeenten. Meerdere waterschappen stellen daarom de bekendmaking van hun voorlopige verkiezingsuitslag een dag uit. Het stemmen tellen gaat langzamer dan gebruikelijk bij verkiezingen. Dit heeft meerdere redenen. Vermoeidheid van de tellers, het grote aantal partijen en dus grote stembiljetten en de hoge opkomst zijn mogelijke oorzaken.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster