Vijf teams uit de hele wereld zijn in kassen van de WUR in Bleiswijk begonnen met het telen van dwergtomaten zonder menselijke tussenkomst. Het is de vierde editie Autonomous Greenhouse Challenge bij Wageningen University & Research. Een plant in een pot, dus nog meer dan in vorige drie edities een link met de sierteelt.
De wedstrijd ging op 5 september van start en loopt drie maanden. Vijf teams strijden om de hoogste productie van snoeptomaatjes tegen de laagste kosten. Hun algoritmes moeten zelfstandig werken. De referentie wordt aangestuurd op basis van Nederlandse praktijkkennis.
In de eerste fase van de competitie hebben de teams de benodigde algoritmes ontwikkeld voor het volledig autonoom telen. Nu mogen ze die kennis in de praktijk toepassen in hun eigen kas in Bleiswijk. Met behulp van sensoren en kunstmatige intelligentie regelen de teams nauwkeurig temperatuur, licht, vocht en CO2 om de beste groeiomstandigheden te creëren voor de tomatenplanten. Het uiteindelijke doel is om de hoogste netto profit te realiseren in een duurzame productie. Extra punten kunnen worden verdiend door de juiste beslissingen over de biologische bestrijding van plagen te nemen, gebaseerd op digitale informatie uit de kas. Het team met de meeste punten wint van de Autonomous Greenhouse Challenge 2024.
Toekomst van de tuinbouw
De verwachting is dat autonome kassen in de toekomst een steeds grotere rol zullen spelen bij de productie. Het moet bijdragen aan hogere opbrengsten met het gebruik van minder middelen zoals water en energie. Innovaties kunnen daarbij een groot verschil maken, ook om arbeid (-skosten) te verlagen. Ook de vierde Autonomous Greenhouse Challenge zal naar verwachting een belangrijke rol spelen in het bevorderen van kennis en innovatie. Door de samenwerking van internationale teams worden nieuwe ideeën en revolutionaire technologieën geboren. De teams moeten dit keer alle verschillende teeltfactoren optimaliseren én rekening houden met de financiële aspecten.
Vijf teams
Van de 23 teams in de voorselectie zijn vijf teams doorgegaan, waaronder twee groepen studenten van Wageningen UR en TU Delft. In totaal strijden 60 deelnemers om de winst. Een kwart van hen is vrouw. Er doen 10 verschillende nationaliteiten mee, en een derde van de deelnemers is student, veelal PhD-studenten. Andere deelnemers zijn medewerkers van bedrijven en onderzoeksinstellingen.
Dit zijn de teams:
IDEAS – Zhejiang University, China
MuGrow – met deelnemers van TU Delft, Gardin, Rijk Zwaan, Wageningen University
AgriFusion – met deelnemers van Croft, Korea University of Technology and Education, Seoul National University, IMEC, GreenBites, Harvard University
Team Trigger – met deelnemers van Grit, Daeyoung, Bigwave, Ridder, Seoul National University, Keimyung University
Tomatonuts -met deelnemers van Wageningen University, China Agricultural University, Jingwa Agricultural Science and Technology Innovation Centre, Golden Scorpion
Challenge is live te volgen
De verwachting is dat de deelnemende teams aan de Autonomous Greenhouse Challenge uiterlijk in december hun dwergtomaten kunnen oogsten. Op 16 januari 2025 wordt het winnende team bekendgemaakt.
Vanaf 2 september is de challenge live te volgen via het dashboard op autonomousgreenhouses.com. En dit jaar kan iedereen ook vanuit huis meedoen aan de challenge! Via de “KasSim The Game” kan je het opnemen tegen spelers over de hele wereld.
In editie 20 van Vakblad voor de Bloemisterij een uitgebreid interview met Stef Maree (33) is technisch wiskundige, met als specialisatie autonome aansturing. Hij heeft tien jaar ervaring als onderzoeker en data- specialist bij onder meer ziekenhuizen. Sinds een jaar werkt hij bij Wageningen UR, waar hij zich focust op autonoom telen.