Vorige

Arcadia pakt met paarse pluizer Lamira vakprijs chrysant

Beeld
Hans Neefjes

De paarse pluischrysant Lamira van kwekerij Arcadia werd gekozen tot allerbeste inzending op de chrysantenshow op Keukenhof. De cultivar was tevens de winnaar in de categorie pluischrysanten.

De vakjury koos ’Lamira’ tot winnaar vanwege zijn donkere en egale kleur, goed gevulde bloem en het glanzende blad. Chrysantenkwekerij Arcadia bracht tevens een zeer uniforme partij bloemen op de keurtafel. Ronald Olsthoorn vervoerde ze namens het bedrijf persoonlijk naar Lisse, zoals hij dat voorgaande jaren ook deed met hun inzendingen pluischrysanten, om eventuele transportschade te voorkomen. De dieppaarse kleur van Lamira verbleekt niet in de zomer, weet Olsthoorn. Dat is een groot voordeel. Bovendien lijkt de bloem qua vorm en kleur volgens hem enigszins op een dahlia, en die zijn trendy. Arcadia veilt de cultivar veredelaar Dümmen Orange sinds een half jaar. Er is sinds kort ook een rode mutant van Lamira op de markt.

De prijswinnaar Lamira van Arcadia. De kwekerij won ook de 2e en 3e prijs in de keurgroep pluischrysant met respectievelijk ’Pip Pretty’ en ‘Saffina’.

Baltica beste troschryant

In de keurgroep troschrysanten won cultivar Baltica, ingezonden door teler Fred van Paassen uit Andijk, lid van chrysantencollectief Vannova. Deze chrysant van veredelaar Deliflor viel op Keukenhof al vaker in de prijzen. Dit keer waardeerde de jury de mooie zuivere bloem, de takopbouw en zware kwaliteit. Tweede in deze keurgroep was troschrysant ’Altay’ van Zentoo en derde werd ’Haydar’, ingezonden door River Flowers.

troschrysant Baltica

Superlatieven voor santini Sun Up Sunny

‘Voorjaar!, Mooi fris, De bloem kijkt je aan, verliefdheid treedt op’. De vakjury kwam superlatieven te kort om de prijswinnende santini te omschrijven. Chrysantencolletief Zentoo bracht deze ‘Sun Up Sunny’ naar Lisse. Het was een uniforme inzending met ‘een zeer mooie kop met veel bloemen’. Hij komt uit de stal van veredelaar Royal van Zanten, net als santini Sun Up die met zijn gele hart en witte bloemlinten lijkt op een spiegelei.

Tweede bij de santini’s werd Madiba pink tyolo van kwekerij Westeringh Flowers. De derde plaats was voor de vaas met Doria van kwekerij Richard van Schie, lid van Vannova

santini Sun Up Sunny

Nieuwe samenstelling van de jury

De vakjury bestond voor het eerst grotendeels uit echtparen/stellen die een chrysantenkwekerij hebben, of waarvan de man werkzaam is in de handel of bij een veredelaar. Die samenstelling is gekozen omdat mannen en vrouwen vaak een andere kijk op een chrysant hebben. De organisatie van de show en de keuring was voor het eerst in handen van Leo en Christa Middelburg van kwekerij Leen Middelburg Chrysanten. Zij namen het stokje over van Aaltje en Thijs van Giessen. Arrangeur Heleen Valstar zorgde er net als voorgaande jaren voor dat alle inzendingen van telers en veredelaars optimaal gepresenteerd werden in het Oranje Nassau Paviljoen op Keukenhof. De prijsuitreiking en aansluitende borrel op donderdag 30 november trok ongeveer 50 vakgenoten.

De juryleden in 2023

Dirk van Vuurde (productmanager chrysant Royal FloraHolland)

Stefan Visbach (veilingmeester Royal FloraHolland Naaldwijk)

Gert en Gerdi van Genderen (chrysantenkwekerij G&G Flowers)

Harry en Lisett Wubben (chrysantenkwekerij Harry Wubben Flowers/Funny Santini)

Gerco en Jose De Mooij (exporteur B&G de Mooij)

Rene en Maxine Ververs (exporteur Verbeek en Bol)

Reinoud en Rianne Hagen (namens promotiecollectief Chryson/Just Chrys. Hagen werkt bij Royal van Zanten)

Richard Duijvesteijn van kwekerij Brasil en lid van Zentoo, zond de prijswinnende santini Sun Up Sunny in. Hij wordt geflankeerd door Christa en Leo Middelburg die de chrysantenshow en -keuring op Keukenhof mede organiseren.
René Eikelenboom (links) en Ronald Olsthoorn van chrysantenkwekerij Arcadia met de Award die zij wonnen met hun pluischrysant Lamira
Teler Fred van Paassen bij zijn winnende inzending Baltica
Een deel van de chrysantenshow in het Oranje Nassau Paviljoen van Keukenhof

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster