Vorige

Veredelingsactiviteiten Handelskwekerij van der Velden overgenomen

Anthura pakt bromelia op

Tekst
Beeld
Anthura

Anthura voegt de veredeling en vermeerdering van bromelia toe aan haar activiteiten. Ze neemt de veredelingsactiviteiten, het sortiment en de jonge plantenproductie van de zaad- en weefselkweekrassen van bromelia van Handelskwekerij van der Velden over.  

Handelskwekerij van der Velden blijft van bromelia de vermeerdering via stek doen. Dat gebeurt in Costa Rica en betreft vooral bontbladige types, die bij vermeerdering via zaad of weefselkweek niet uniform blijven. Stekvermeerdering is nodig voor een beperkt deel van het sortiment bromelia. Het bedrijf uit Sint-Oedenrode gaat zich daarnaast specialiseren in de groene planten. 

Er is een ongeveer een jaar uitgetrokken voor de overdracht van de veredelingsactiviteiten en de vermeerdering van de zaad- en weefselkweekrassen van bromelia. Denk aan het verhuizen van kruisingsouders en zaailingen en het opstarten van vermeerdering in de labs van Anthura. Handelskwekerij van der Velden zal nog geruime tijd zijn kennis en kunde over bromelia delen met de veredelaars en andere medewerkers van Anthura.

Bromelia past perfect

De overname van de veredeling en de vermeerdering van zaad- en weefselkweekrassen van bromelia past Anthura perfect, geeft directeur Iwan van der Knaap van het bedrijf uit Bleiswijk aan. Net als anthurium en phalaenopsis, hun hoofdgewassen, is bromelia een lang houdbaar, tropisch siergewas. Het is eveneens een gewas dat het beste gedijt op half-schaduwplaatsen, waardoor gebruik in kantoor en in huis optimaal is. „En net als bij anthurium en phalaenopsis duurt het bij bromelia ongeveer tien jaar van kruising tot een commercieel product”, voegt commercieel directeur Marco van Herk van Anthura toe.

Uitbouwen

Deroose Plants en Corn. Bak zijn marktleiders in de veredeling en vermeerdering van bromelia. Handelskwekerij van der Velden bezit de rechten van 10 relatief grote cultivars van bromelia. Diverse noviteiten zitten ‘in de pijplijn’. Van Herk is ambitieus en ziet voldoende kansen: „Met onze specialistische kennis kunnen wij het mooie Bromelia-assortiment van Handelskwekerij van der Velden verder uitbouwen. En met bromelia kunnen wij onze positie in de sierteeltsector versterken. Zeker bij het bedienen van de wereldmarkt zal het onze aantrekkingskracht vergroten. Voor een deel hebben wij in het buitenland dezelfde klanten.”

vlnr.: Marco van Herk, Sjef van der Velden en Iwan van der Knaap.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster