Vorige

Animo fertigatie bloembollen groeit

Van Iperen ziet dat bloembollenkwekers meer interesse tonen in fertigatie met druppelslangen. Dat zegt Mikey Akkermans, fertigatiespecialist bij Van Iperen. De komende tijd willen twee bloembollenbedrijven in Noord-Holland de slangen gaan leggen op totaal tien hectare en ook een kweker in de Flevopolder toont interesse. Een leliekweker gaat komend jaar het derde jaar in en fertigeert dan zo’n veertig hectare.

Akkermans geeft aan dat hij groei verwacht van deze manier van water en meststoffen geven in de bloembollensector. “Bloembollen zijn hoogwaardige gewassen waar met fertigatie een beter saldo in te halen valt.” Hij geeft aan dat twee bedrijven in Noord-Holland de slangen dit plantseizoen bij de bollen willen gaan leggen, maar het weer zit niet mee en gooit wellicht nog roet in het eten. Het gaat om druppelslangen bij tulpenbollen. De slangen zouden net na het planten van de bollen erin gelegd moeten worden en komen op een diepte van 3 tot 4 centimeter te liggen.

Volgens Akkermans heeft fertigatie in de uienteelt een vlucht genomen en sijpelt de techniek nu ook door naar de bloembollensector. Hij ziet voor de bloembollenteelt nog meer mogelijkheden dan voor uien. “Uien is een waterbehoeftig gewas, maar bloembollen zijn dat nog veel meer en daarom is de kans van slagen in de bloembollen nog groter. Met fertigatie kan er meer op de bollenmaat worden gestuurd en is een meer egale groei mogelijk.”

Van Iperen houdt op donderdag 30 november in Oude-Tonge een fertigatie- en irrigatiebeurs die gericht is op de buitenteelten. Er staan zo’n 15 techniekleveranciers die er onder andere hun nieuwste apparatuur, druppelslangen en fertigatiecomputers laten zien.

Ook geeft Akkermans een presentatie over teeltsystemen, water benutting en een digitale adviestool en worden de resultaten van fertigatie per regio gedeeld en wordt er ingegaan op het duurzaamheidsaspect. Verder vertellen 5 praktijkgebruikers over fertigatie in een forumdiscussie. De fertigatiebeurs bij Van Iperen is van 10.00 uur tot 17.00 uur. Opgeven kan via de site van Van Iperen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster