Vorige

André van Duin doopt eigen tulp op Nationale Tulpendag

André van Duin heeft zaterdag 15 januari, op Nationale Tulpendag, in Amsterdam zijn eigen tulp gedoopt: Tulipa ‘André 75’. De nieuwe bloem is door de Nederlandse tulpenkwekers aangeboden ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag.

Arjan Smit, voorzitter van het collectief Tulpen Promotie Nederland (TPN): „Met de nieuwe tulp spreken we als tulpenkwekers waardering uit voor het unieke en omvangrijke oeuvre van André van Duin. Tijdens zijn al maar voortdurende carrière brengt hij positiviteit en vrolijkheid bij elke generatie Nederlanders. Wij zijn trots dat wij André kunnen eren met een eigen tulp.” Na afloop van de doop deelden André van Duin en kwekers tweeduizend kleurrijke tulpenboeketten uit aan het publiek tijdens een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Vier bestuursleden van TPN deden dat in de omgeving van de Dam via een bakfiets.

Gele tulp

André van Duin heeft de nieuwe tulp persoonlijk geselecteerd. „De tulp is mijn lievelingsbloem omdat het de enige bloem is die nog een stukje doorgroeit op de vaas.’ Kenmerkend voor Tulipa ‘André 75’ is de dubbele bloem; het is een zogenoemde pioentulp. Hij is geel van kleur, met een stevige steel met strak groen blad. Een bloeiende ‘André’ heeft een bloemdoorsnede van 7 centimeter. De snijtulp is veredeld door Holland Bolroy Markt uit Heiloo. Zij hebben afgelopen najaar 1.000 m2 van de noviteit geplant. De bollen zijn nog niet in de handel.

Tiende tulpendag

Tulpendag vindt sinds 2012 jaarlijks plaats op de derde zaterdag van januari. Negen keer ging dat gepaard met een tulpenpluktuin op de Dam in Amsterdam. Door corona kon dat in 2020 en 2021 niet doorgaan. Vorig jaar was alleen een doop van een tulp door zangeres Edsillia Rombley tijdens tulpendag. Dit jaar werden er na de doop van‘André 75’ in de Westerkerk in Amsterdam ook tulpen uitgereikt in de hoofdstad. Twee bossen per persoon: een om zelf van te genieten en een om een ander blij mee te maken. Het jaarthema was namelijk ’Share Happiness’. TPN voorziet dat de Tulpendag in 2022 weer met een tulpenpluktuin op de Dam kan plaatsvinden.

Met de viering wordt de officiële start van het nieuwe en internationale snijtulpenseizoen ingeluid. Van januari tot en met mei is deze Nederlandse voorjaarsbloem in meer dan duizend verschillende soorten verkrijgbaar.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster