Volledig met biologische gewasbescherming telen in 2027, dat is wat de groep Versnellers Sierteelt voor ogen hebben. Het Aanjaagteam gerbera hoopt dat onder meer te bereiken met residuvrij uitgangsmateriaal, waardoor een vlottere opbouw van de biologie mogelijk is. Daarin hebben ze vrijwel alle collegatelers meegekregen.
Liever kans op een beestje in de jonge plantjes dan residu van bestrijdingsmiddelen. Vijf jaar geleden was dat ondenkbaar. Toen vonden veel gerberatelers dat de gewasbescherming tijdens de opkweek chemisch moest gebeuren. Een schoon gewas was immers de beste manier om de teelt te beginnen, was de redenering.
Jonge gerberaplantjes komen uit weefselkweek. De start is dus normaal gesproken vrij van plagen. In de zes weken waarin ze worden opgekweekt krijgen ze een mix van diverse gewasbeschermingsmiddelen over zich heen, vooral tegen trips, mineervlieg, wittevlieg en rups, zodat ze schoon kunnen worden afgeleverd. Althans, zo ging het tot voor kort.
Erik en Wouter Mooij, gewasbeschermingsadviseurs in gerbera, zijn in 2018 al gestart om in jonge gewassen direct roofmijten uit te zetten tegen trips. In 2023 startte plantenkwekerij P. Van Geest in Maasland met biologische gewasbescherming in de verlengde opkweek van gerbera’s. Dit bedrijf verzorgt voor 17 klanten 80% van het areaal verlengde opkweek van gerbera’s. De meeste klanten kozen voor biologische opkweek, de anderen sloten daarbij aan. „Dit was een unieke kans”, vindt teeltmanager Pieter van der Lugt. „Als je zoiets wil doen, dan is het belangrijk dat iedereen meedoet. Alle planten staan in één ruimte, dus je kunt geen uitzondering maken.”
De Aanjaaggroep wilde dit succes breder trekken. Alle collegatelers kregen de vraag voorgelegd: wil je een schoongespoten plantje, of een plantje met biologie en mogelijk wat plaaginsecten? „Iedereen koos voor de tweede optie”, zegt Van Holstein. „Dat is een omschakeling in het denken.”
Wil je het volledige artikel lezen over de chemie-armen teelt van gerbera’s? Klik dan op deze link.