Vorige

AI grote awardwinnaar van de GreenTechbeurs

Beeld
GreenTech

De winnaars van de GreenTech Awards zijn bekendgemaakt tijdens de opening van de GreenTech beurs in Amsterdam. Biotechnologiebedrijf Koppert nam de prijs voor beste concept in ontvangst, AI-teeltmanagementbedrijf Blue Radix won de innovatie-award.

Het biotechnologiebedrijf uit Rodenrijs won de prijs voor beste concept met Koppert’s Digital Assistant. Dat is een digitale assistent die gepersonaliseerde en contextrijke IPM-ondersteuning biedt door eigen IPM-praktijkkennis en gegevens uit gewasbeheersystemen van telers samen te voegen. Denk aan data met betrekking tot klimaat, plagen en ziekten, en bijbehorende behandelingen. Jurylid Egon Janssen over de aanpak van Koppert: „Kennis over plagen en ziekten is breed beschikbaar in de literatuur. Het kennisniveau van telers varieert afhankelijk van hun ervaring in de praktijk. Het initiatief om een ChatGPT-achtige aanpak te gebruiken om telers te helpen, kan het gemiddelde kennisniveau van telers flink verhogen.”

Koppert won de Concept-award.

Het product dat ervoor zorgde dat Blue Radix de innovatieprijs mee naar huis mocht nemen, was hun ‘Integrated Autonomous Climate & Irrigation Control’. De Crop Controller integreert autonome klimaat- en irrigatiecontrole, waarmee energie, kunstmest en water bespaard kan worden. Het bedrijf maakt hierbij gebruik van kunstmatige intelligentie. Jurylid Egon Janssen: „We hebben veel innovaties gezien waarbij AI en data science worden gebruikt om één proces in de kas te optimaliseren. Omdat er veel processen zijn die elkaar beïnvloeden, ligt de echte uitdaging in het optimaliseren van de totale uitvoering. Blue Radix combineert autonome klimaat- en waterbeheersing, wat een belangrijke stap is richting autonome kassen.”

Blue Radix won de prijs voor beste innovatie.

Duurzame oplossing voor tekort aan arbeidskrachten

Volgens Janssen laten de winnaars van de concept- en innovatieprijs zien dat nieuwe technologie kan zorgen voor een duurzamere productie. Ook biedt het een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten. „Kunstmatige intelligentie en data science ontwikkelen zich razendsnel. De jury was onder de indruk van de haalbaarheid van de winnende producten, die de komende jaren een enorme impact kunnen gaan maken.” De winnaars en de zes andere genomineerden worden op de website van GreenTech verder toegelicht.

GreenTech Amsterdam vindt plaats van dinsdag 11 juni tot donderdag 13 juni, in de RAI in Amsterdam.

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster